tirsdag, februar 24, 2015

Stefan Pasborg: The Firebirds (ILK)

Han har et udgivelsesniveau, der giver selv garvede jazzbloggere sved på panden. Det er den tredje LP (yes vinyl!), som jeg har modtaget indenfor de sidste fire måneder med Stefan Pasborg i en fremtrædende rolle. Denne gang så fremtrædende, at det kun er hans navn, der nævnes på coverets forside. Efter udgivelser med Ibrahim Electric og Carsten Dahl er Pasborg gået all in med et meget personligt projekt. Det tager udgangspunkt i, at både hans mor og stedfar var dansere ved det Kgl. Danske Ballet. Om søndagen lyttede de til klassisk musik. Lille Stefan var ikke klar til den slags. Han hørte Elvis, Police og heavy. Men så oplevede han som 9 årig Stravinsky’s The Rite of Spring. Han fik gåsehud af de indledende rytmer til Dances of the young girls. Her blev grundstenen lagt til det aktuelle album.

Sammen med Anders Filipsen på keyboards og Anders Banke på tenorsax og klarinet har Stefan pasborg lavet en plade med musik af Stravinsky. På den ene side af LP’en er det dele fra Ildfuglen og på den anden side er det dele fra The Rite of Spring der også kendes som Le Sacre du Printemps samt en enkelt komposition af Aram Khatjaturjan. Det er balletmusk og det er ikke svært at høre broen mellem Stefan Pasborg og balletdansermoderen. Pasborg danser bag trommerne i et afvekslende og flyvende elegant spil. Der høres elementer fra andre Pasborg-projekter. Alligevel er der en konsekvent og sammenhængende energi i trioen. Banke og Filipsen spreder sig ud i musikken og er med til at give et fyldigt lydbillede. Det er en imponerende og flot bro, der bygges mellem den klassiske og den rytmiske musik. Endnu en gang vil jeg anbefale en Stefan Pasborg-udgivelse. Denne gang er det sandsynligvis en plade, der kommer til at lyse i lang tid i Pasborgs karriere.

LP’en kommer i et smukt gatefoldcover på mat pap. Vanen tro er det Rasmus Meisler, der har stået for den grafiske udformning. Det er også derfor at LP’en er et vidunderligt stykke kreativitet.

Ingen kommentarer: