søndag, september 25, 2016

Fire! Orchestra: Ritual (Rune Grammofon)

Grundlaget og udgangspunktet er fortsat kollektivistisk, improvisatorisk rocket jazz. Det er såmænd ikke fordi det står stille for Mats Gustafssons storband Fire! Orchestra. Siden den sidste udgivelse er danskerne Lotte Anker, Mette Rasmussen og Mads Forsby og fler andre kommet med, mens andre er stoppet. De turnerede med denne besætning for et år siden, hvor meget af materialet blev afprøvet på diverse scener, inden de indspillede musikken. 

Albummet Ritual er i fem dele. Allerede fra starten kan det høres at trommeslageren Mads Forsby er kommet med. Hans trommespil befinder sig altid helt fremme på beatet. Hvor det tidligere var den flagrende freejazztrommeslager Raymond Strid, der var trommesekundant til Fire! trioens faste trommeslager Andreas Werliin, er Forsbys vilde upbeat trommespil et godt indspark til til det store orkesters malende grooves. 

Mette Rasmussen har også sine shining hours undervejs. Hun er for vild med de freejazz chops hun sender ind over Mats Gustafsson og co. Mette Rasmussen er europæiske freejazz' nye saxstjerne!

Sangerinderne Mariam Wallentin og Sofia Jernberg fylder godt på og får megen plads undervejs. Det er noget af det der er med til at underbygge det nære slægtskab med indierocken. Heldigvis er der også blevet plads til en regulær omgang noise, som åbningen på Part 3, der har nogle indlagte katapult hornriffs.

Pladen lukkes ned med Part 5, hvor Mats Gustafsson får så meget samling og ro på musikerne til at lave et mere afdæmpet nummer, at man næsten har fået et nummer der kunne spilles på P6 beat. 

Ritual er et album, der kan være med til at udbygge fanbasen. Gamle fans bliver atter en gang fornøjet.

Ingen kommentarer: