tirsdag, september 06, 2016

Nikolaj Hess: Micro Chapters (Gateway) >> Glauco Venier: Miniatures (ECM)

Det er småt i følge de to albums titler. Det der blandt andet er mindre af, er det kringlede og indviklede. Micro Chapters og Miniatures er to nutidige bud på melodisk og smuk minimalistisk musik rundet af jazzen.

Nikolaj Hess' Micro Chapters ser umidddelbart ud til indeholde 26 numre, men det viser sig så i stedet at være 4 numre, der er delt op i underdele. F.eks. er åbningsnummret Celeste delt op i fem og Strings er delt op i ni. Musikken former sig som filmmusik og kunne være lavet til en film, der er fuld af sansende stemninger. 

Kan du godt lide Keith Jarretts soloplader, når det bliver allermest lyrisk og melodiøst og hader det når han slipper hæmningerne løs over de 88 tangenter. Så er denne plade løsningen. Glauco Venier's album Miniatures er et formidabelt smukt soloklaveralbum, hvor han med lidt supplerende diskret percussion har lavet et soloalbum, der lever og ånder som lækker baggrundsmusik. Det er den italienske pianists debutalbum på ECM Records. Han medvirkede på det anbefalelsesværdige album Stories yet to tell med Norma Winstone fra 2010.

Mikroskopiske kapitler og miniaturer kredser om det enkle. De vil ikke gøre det mere besværligt end højst nødvendigt. 

Ingen kommentarer: