fredag, september 23, 2016

Jakob Bro: Streams (ECM)

Der er mange parallelle spor i Jakob Bros karriere. De samme musikere går igen i de mage forskellige projekter. Der er selvfølgelig de danske musikere som han ofte har lavet noget sammen med. I de senere år er det den amerikanske bassist Thomas Morgan, der oftest har indfundet sig i Bros projekter. Siden albummet Time fra 2011 har Morgan været med på Bros plader. Det gælder selvfølgelig også ECM udgivelsen fra 2015, Gefion og den aktuelle opfølger Streams, hvor den norske trommeslager Jon Christensen er skiftet ud med amerikaneren Joey Baron, der er kendt som sideman fra de meget forskellige kunstnere Enrico Pieranunzi og John Zorn.

Jakob Bro er altid umiskendelig meget Jakob Bro. Så det er  egentlig underordnet om han er sammen med digteren Peter Laugesen, legenden Lee Konitz eller electronicamusikeren Thomas Knak. Han tager afsæt i de folk som han omgiver sig med. Gennem årene er det trommeslageren Paul Motian der har sat de dybeste spor hos Bro. Det kunne høres på Gefion, hvor Jon Christensen lidt banalt kunne kaldes en nordisk Paul Motian. Det var flydende, drivende og strømmende musik der opstod med udgangspunkt i Bros enkle melodier. Hvor han var mere søgende på det forrige album, er der kommet en anden og mere konsekvent stemning på Streams, uden at inspirationen fra Motian er forladt.

Der er f.eks. et nummer, hvor der er meget kant og smæk på end, der tidligere har været på Bros soloplader. Full Moon Europa er med hidsig guitar og nogle meget bestemte smæk i trommerne fra Baron’s side. Heroines er til gengæld lige i sporet på ballade-Bro, hvor ro, melodi og flydende rytme smelter sammen. Den følges op af PM Dream, hvor PM selvfølgelig er Paul Motian. Han får en helt særlig trommehilsen fra Joey Baron. Hele vejen rundt bevarer Morgan med sit konsekvente og ukonventionelle basspil en spænding, der giver musikken den helt særlige karakter. Inden pladen lukkes ned med den granitfyldte hilsen til Grønland, Sisimut, får vi en kort, smuk og helende soloversion af Heroines.

Streams er part 2 i Bros vellykkede internationale ECM eventyr. Jeg er som dansker og jazzfreak meget stolt af, at opleve det som Bro præsenterer for os og verden. Han flytter sig hele tiden, samtidig med at han står fast på sit eget udtryk. Er man i forvejen til Jakob Bro bliver man ikke skuffet. Er man endnu ikke hoppet på vognen, er Streams et godt sted at starte.

1 kommentar:

Pedro Santos sagde ...

Love Jakob Bro!