mandag, september 12, 2016

Tomas Franck Quartet: Association (Storyville)

Det starter lige på og råt. I hear a Rhapsody. Tenorsax. Tomas Franck. Jazzhus Montmartre. Seks og et halvt minut senere tager han saxofonen fra munden. Han overlader pladsen til Carsten Dahl, der får en pianosolo i et par minutter. hvorefter Tomas' bror Daniel Franck tager over på bassen. Til sidst får trommeslageren Rodney Green lov til at brillere.

Beboppen emmer og der løber jazz ned ad væggene. Det er Tomas Franck i hans helt rette element. Kvartetten spiller fem standards, der alle varer op mod et kvarter. 
Det er ikke så længe siden at jeg begejstret, skrev om Carsten Dahls sideman præstation på Laura Toxvaerds Compositions. Det var et freejazz projekt. Han er, om muligt, endnu mere på hjemmebane på denne indspilning. Han smider nogle soli undervejs, hvor han sætter jazzen på plads. Prøv f.eks. at høre soloen på titelnummeret Association. Her er Dahl helt inde i kernen på melodien. Trommeslageren Rodney Green sparer sig heller ikke undervejs. Det er intenst og velspillet.

Tomas Franck er stjernen på denne plade. I en livesession, hvor han får lov til at spille sig helt ud. Der er ikke så meget pis her. Det handler om at kunne spille jazz, hvor John Coltrane og andre gamle legender har givet inspiration. Association er en vellykket plade for jazzlytteren, der elsker jazzens klassiske åndehuller som Montmartre. Jazzen behandles ikke med fløjlshandlsker, men med respekt for historien i blandet en god portion personlighed.

Ingen kommentarer: