fredag, august 17, 2007

Max Roach er død


En af allerstørste indenfor jazzen er død. Trommeslageren og stilskaberen Max Roach blev 83 år. Han døde på et hospital på Manahattan, sent onsdag aften efter lang tids sygdom.
Han var med ved fødslen af beboppen. I 1942 var han begyndt at spille med Dizzy Gillespie og Charlie Parker ved jam sessions i New York. I 1944 var han med i dannelsen af en af de første bopgrupper sammen med Oscar Pettiford og Dizzy Gillespie.. I 1947 var han med i Charlie Parkers kvintet og de spillede siden sammen ved mange lejligheder, bla. på Jazz at Massey Hall fra 1953. I 1954 dannede han sammen med Clifford Brown en kvintet, der skulle blive en af de mest stildannende. Han medvirkede på en lang række af de vigtigste jazzplader fra 50'erne (med bla. Thelonious Monk, Sonny Rollins og Charles Mingus)
I 1960 begyndte han at bruge sine musikalske evner politisk og lavede sammen med Abbey Lincoln (som han var gift med fra 1962-1970) pladen We insist- Freedom now suite. I 1970 dannede han det 10 mand store percussionenesemble M'Boom, senere i 70'erne arbejdede han sammen med Anthony Braxton, Cecil Taylor og Dizzy Gillespie.
Max Roach blev i løbet af sin karriere hædret med mange priser og inkluderet i diverse Hall of fame.
Max Roach søgte aldrig den letteste vej i trommespillet og ved hjælp af hans store virtuositet blev han den mest innovative trommeslager jazzen nogensinde har hørt.
(tak til Martin Ramsgård for tippet)




Jazz i Herning
Jazzklubben Moor Jazz holder til på det regionale spillested Fermaten i Herning, der på andet år er igang med en ombygning. Det afholder dog ikke jazzklubben fra at afholde koncerter. Alle koncerterne afholdes på den intime Scene 2 midt i Herning. Dette efterår har Moor Jazz et af de mest ambitiøse programmer til dato. De starter d. 19. september med trommeslageren Antonio Sanchez (kendt fra Pat Metheny Trio, Joshua Redman Trio og Chick Corea) der kommer i selskab med Søren Møller (piano), Morten Ramsbøl (bas) og Fredrik Kronkvist (sax), de vil spille musik af John Coltrane.
Herefter følger koncerter med Jazzkamikaze, Mais Uma feat. DJ Master Fatman, Emil de Waal+, Ginman feat. Jimmy Jørgensen og Scott Hamilton Scandinavian Five.
På frokostjazzprogrammet kan man møde så habile folk som Hugo Rasmussen Allstarz, Birgitte Laugesen, The Jaazzz feat. Nulle, Fessor og Jesper Riis og Bourbon Street Jazzband.
Moor Jazz: www.moorjazz.dk

Stjernesur Keith Jarrett
Nu er mr. Jarrett jo ikke ligefrem kendt for at være en Otto Leisner i alfaderlig imødekommenhed. Men hvis du stadig tvivlede og troede at de eneste ord som kom ud af Jarrets mund under koncerterne var et grynt i ny og næ, så kan man godt tro om igen. På You Tube kan man for tiden se en amatøroptagelse fra den italienske jazzfestival, denne sommer, hvor Keith Jarrett's trio optrådte. Han anvender meget grimme gloser om dem, som har brugt kamera under koncerten, truer med at forlade scenen og mener iøvrigt det er et privilegium for publikum at få lov til at være til koncert med ham.
Ifølge Howard Mandels blog Jazz beyond jazz, udtalte den kunstneriske leder Carlo Pagnotta, at byen Perugia, der er vært for Umbria Jazz, ikke ville have noget med Keith Jarrett at gøre i fremtiden, de klarer sig uden hans musik.
www.youtube.com/watch?v=BB9mMABRM0c
Har du lyst til, at se en koncertoptagelse fra før Jarrett blev alt for muggen, kan du opleve ham sammen med Miles Davis på Isle og Wight festivalen i 1970 på CNET, med nummeret Call it anything
http://www.cnettv.com/9742-1_53-7507.html

Coltrane hyldest
To kapelmestre fra det danske jazzmiljø og en svensk saxofonist går nu sammen om at danne en kvartet med internationalt format og ambitioner. Med den mexicanske trommeslager Antonio Sanchez som energisk inspirator, den svenske altsaxofonist Fredrik Kronkvist helt i front, samt pianisten Søren Møller og bassisten Morten Ramsbøl, er der lagt op til en række koncerter med jazz af høj international klasse.
Kvartettens tilblivelse vil blive markeret ved en række koncerter i Danmark og Sverige, samt udgivelsen af cd’en A TRIBUTE TO TRANE. John Coltrane ville i år være fyldt firs. CD’en indeholder numre man normalt forbinder med John Coltranes Quartet, samt egne kompositioner af Søren Møller og Fredrik Kronkvist, der bygger videre på Coltranes ideer og bringer musikken up to date.
Antonio Sanchez er en stjerne på den internationale jazzhimmel og har igennem hans samarbejder med Pat Metheny Group, Joshua Redman og Chick Corea skabt en sammensmeltning mellem hans latinamerikanske rødder og den moderne amerikanske jazz. Med denne nye internationale kvartets tilblivelse, får det danske og det svenske publikum en helt unik mulighed for at høre denne mestertrommeslager i mere intime omgivelser end normalt. En fantastisk mulighed for at komme helt tæt på en af jazzens mest respekterede trommeslagere.
Ramsbøl, Kronkvist, Møller og Sanchez præsenterer en musik der lægger vægt på høj energi og smittende rytmer. Men mon ikke kvartettens overvejende skandinaviske tilhørsforhold vil bringe de melodiske ideer og de nordiske vider frem i de fire musikere.
De kan i september måned opleves i Herning (19.), Skive Jazzklub (22.), Copenhagen Jazzhouse (23.) og på Huset i Ålborg (25.)
Søren Møller: www.sorenmoller.com

Jazz i Svendborg
Giant Steps er ikke kun en meget populær plade med John Coltrane, det er også navnet på jazzklubben i Svendborg. Efterårets program starter med d. 6. september med sangeren Benni Chawes, herefter følger koncerter med TadsTaTour (under ledelse af P2 prisvinderen Mads la Cour), Return To Forever Tribute (med Thomas Clausen), Drums Across feat. Carsten Dahl og Lennart Ginman, Makiko Hirabayashi Trio (med Marilyn Mazur), Radio Bevort, Peter Vuust Quartet feat. Veronica Mortensen, Etienne Mbappe, Tango Orkestret, Ginman feat. Jimmy Jørgensen og flere andre. Efteråret sluttes af med den årligt tilbagevendende Giant Steps Dream Jam, hvor man kan opleve danske jazzmusikere i en helt ny sammenhæng.
Giant Steps: www.giantsteps.dk

Ingen kommentarer: