onsdag, juli 30, 2008

Various Artists: Gateway Music Presents Danish Jazz -promotion only (Gateway Music)

Et unikt øjebliksbillede af dansk jazz

Det er selvfølgelig fjollet at bruge plads på en CD der ikke kan købes, men som udelukkende er lavet som en promotionplade for Dansk Musiker Forbunds pladeselskab Gateway Music. Men den er altså så speciel at den fortjener nogle ord. Det er en dobbeltCD med 33 forskellige kunstnere, og her har ordet "forskellige" aldrig nogensinde passet bedre. En sand blanding af etablerede kendte navne og fuldstændigt ukendte. Genremæssigt er der så stort et spænd at der næppe findes en jazzcompilation der spænder så vidt som denne. Kvaliteten på de forskellige kunstnere er også noget ujævn, men gennemgående er det en positiv oplevelse. Jeg vil anbefale DR at de uploader størstedelen af numrene til deres DAB-radio jazzkanal. Pladen er nemlig godt billede af hvor meget god jazzmusik der laves i Danmark lige nu.
Jeg har skrevet om flere af kunstnerne i forvejen her på bloggen, som feks. Operation Zero, Helle
Hansen, Mais Uma, Møller/Ramsbøl/Sanchez/Kronkvist, Understrøm, Pellecoustic Quartet, Mach & Kwella, Khrat, Thommy Andersson, Special Venture og Saft. Men der er flere gode indslag. Marc Bernsteins Kibrick 5:2, Radiostar, Thomas Agergaard og Pauseland hører til de rigtigt fede, men det var jeg ikke så overrasket over. Jakob Holm 3 kendte jeg ikke og de overrasker. Ligeledes er Martin Fabricius Trio et godt nyt bekendtskab, Fabricius spiller vibrafon.
Den helt store overraskelse er Between The Lines, hva' hulen har de gang i? De lyder fuldstændigt som noget der er indspillet i midten af 80'erne, trommelyden, synth'en, guitaren og sax'en er ren velfriseret firserfusion med langt nakkehår (hvis du skulle være i tvivl, så kan jeg godt lide det og har også haft langt nakkehår, men det er lang tid siden).
Jamhunters er et andet spøjst indslag, de spiller smooth jazz og de er ikke flove over det. Smooth jazz er en nærmest ikke eksisterende genre herhjemme og Jamhunters har vist også forsøgt sig i USA. Måske skulle de spørge Michael Lington, om han ikke ville spille en sax-solo på deres næste plade, så de nemmere kan komme igennem på de amerikanske smooth jazz radiostationer. Det er iøvrigt Chris Minh Doky der spiller bas på nummeret.
Minh Doky er også med på et nummer med sangerinden Mette Halle (som du kan læse mere om her på bloggen i slutningen af august, når hendes plade udkommer). Der er flere sangerinder på pladen, blandt andet notabiliteter som Marie Askehave og Thera Hoeymans.
Lidt trad.jazz er der såmænd også blevet plads til...

Gateway Music: www.gateway.dmf.dk

Ingen kommentarer: