onsdag, juli 23, 2008

Mikko Innanen: F60.8 (Ilma Records/Æon/Naxos distribution)

Personlighedsforstyrret jazz

Det er ikke fordi at man har for vane at dyrke psykiatriske diagnoser indenfor jazzen. Måske lige med undtagelse af The Blues, hvor man kan komme så langt ned, at det kan udvikle sig en depression. Men ligefem at give sin plade en titel, der er en direkte henvisning til en psykiatrisk diagnose er ikke hverdagskost.
Den finske saxofonist Mikko Innanen har valgt at kalde sin nye plade for F60.8, der i WHO's psykiatriske diagnosesystem ICD10 er betegnelsen for en "Anden specifik forstyrrelse af personlighedsstrukturen". Det dækker bla. over at man i sine mønstre for adfærd og oplevelsesmåde afviger, fra det i kultursammenhængen forventede og accepterede i.f.t. erkendelse og holdning, følelsesliv, impulskotrol og behovstilfredsstillelse og interpersonale forhold. Adfærden er gennemgribende unuanceret, utilpasset og uhensigtsmæssig. Adfærden går ud over patienten selv eller omgivelserne.
Det er med andre ord en alvorlig og invaliderende diagnose. Mikko Innanen lider forhåbentlig ikke af en personlighedsforstyrrelse, men har uden tvivl i forbindelse med indspilningen af denne plade bragt sig i personligt grænseoverskridende situationer. Musikken på pladen er taget fra 3 timers indspilninger som Innanen foretog i 2004, hvor han selv frembringer alle lyde, der er skabt på diverse saxofoner og en ragelis, der er et litauisk folkemusikinstrument. Produceren Pekka Tuppurainen har så kogt det ned til lidt under 40 minutters musik.
Pladen er en barsk omgang der mest består af støj og andre lyde der på ingen måde minder om det man er vant til fra en saxofon. Innanen bringer sig selv og lytteren ud på en ekstrem oplevelse, der ikke altid er lige behagelig, grænsende til at det gør ondt, ikke bare i ørerne men også i følelserne. Han har formået at skabe et musikalsk billede af en svær psykiatrisk diagnose, hvor mange års intensiv terapi som regel er den eneste hjælp.
Bonusinfo:
Mikko Innanen er uddannet fra Sibelius Akademiet i Helsinki og har desuden gået et år på Rytmekons i København. Han har spillet med en del danske musikere som feks. Kasper Tranberg, John Tchicai, Stefan Pasborg og Jonas Westergaard
Ilma Records: www.ilmarecords.com

Ingen kommentarer: