lørdag, juni 12, 2010

Paul Motian: Lost in a dream (ECM)

I en kælder sort som kul
Da jeg for nylig var i New York, var der indlagt - et nærmest obligatorisk - pilgrimsbesøg på Village Vanguard. Her er indspillet en lang række af de største liveinspilninger i jazzens historie. Sonny Rollins' trioindspilninger A night at The Village Vanguard vol. 1 & 2, John Coltrane's Live at The Village Vanguard og Bill Evans' Sunday at The Village Vanguard og Waltz for Debby (der er indspillet på samme dag). Indspilninger der blev foretaget for næsten 50 år siden. Men Village Vanguard lever og ånder stadig. Paul Motian sad ved trommerne på Bill Evans pladerne. Det gjorde han også den aften hvor jeg, 49 år senere var på Village Vanguard.
Village Vanguard ligger i en kælder og lugter som en sådan. Den er slidt og manden ved indgangen er så muggen, at man næsten er ved at tilføje et "undskyld, at jeg kom" sammen med de 35 $, det koster at komme ind. Flere af billederne på væggen er sat op med tegnestifter. Men det er ligegyldigt, for når lyset slukkes og musikken først begynder at spille, så er magien til stede - sammen med undergrundsbanen, der buldrer afsted så tæt på lokalet, at det hele vibrerer. Sammen med Loren Stillman på sax, Masabumi Kikuchi på piano og de to bassister Thomas Morgan og Ben Street, inddrager Paul Motian publikum i en fortryllende balladeverden, med enkelte vildere afstikkere.
Sammen med det tidligere medlem af Paul Motian Trio 2000, saxofonisten Chris Potter og pianisten Jason Moran indspillede Paul Motian sidste år den aktuelle plade Lost in a dream på Village Vanguard. Pladen inkluderer 9 numre komponeret af Paul Motian og en enkelt, Be careful it's my heart af Irving Berlin. Chris Potter er i topform, han klæder Paul Motian's musik så flot. Moran er noget mere tilbageholdende og neutral end han ellers plejer at være. For Chris Potter-fans er denne plade et must. For Motian-fans er den lige så vigtig, men hvorfor hulen skal der komme så meget med Motian? Det er svært at følge med i den evige strøm af plader han udsender.
player.ecmrecords.com/motian

Ingen kommentarer: