søndag, oktober 24, 2010

Pasborg's Odessa 5: X-Tra Large (Stunt)

Fra Krupa til Coleman
Stefan Pasborg har udvidet orkesteret Odessa 5 til at omfatte endnu flere musikere. Som på det første album er det blæserne der står i centrum. Der er sket nogle enkelte udskiftninger og en enkelt væsentlig tilføjelse. Tilføjelsen har trukket musikken i nye retninger. Ibrahim Electric-makkeren Jeppe Tuxen på hammond-orgel medvirker på 8 af de 10 numre. Pasborg og Tuxen har et sammenhængende drive. Det høres måske tydeligst på pladens første nummer Charles Mingus' Nostalgia iin Time Square, der godt kunne have være med på et Ibrahim Electric album.
Det er ikke mange der både kan hylde Gene Krupa og Ornette Coleman på et og samme album, hvor man vel at mærke kan høre hvem der hyldes. Det kan Stefan Pasborg samtidig med at han beholder sin musikalske integritet.
Pasborg har vendt sig mod nogle af de kunstnere der har inspireret ham. Krupa, Coleman, Mingus, Ayler og Armstrong er de andre der hyldes på en plade der byder på så forskellige kompositioner som et uddrag fra Stravinsky's Ildfuglen og Per Wiking's børnesang Ræven er ude med halen så lang. Centralt på pladen er to suiter. Den ene er hyldesten til Gene Krupa og Louis Armstrong, et mashup af Sing Sing Sing og Tiger Rag. Her er så meget trommer, at Pasborg på trods af alle de tilføjede blæsere er i centrum. Den anden suite er hyldesten til Ornette Coleman, hvor Pasborg sammenkæder fire Coleman kompositioner.
Der er heldigvis stadig tydelige balkan-referencer i musikken, som der var på det foregående album fra 2008. Nu er de trådt i baggrunden og integreres i Pasborg tillokkende musikalske verden, der er en kæmpe fornøjelse hjemme i stuen...nu vil jeg høre dem live.
Stefan Pasborg: www.pasborg.dk

Ingen kommentarer: