lørdag, oktober 09, 2010

Magnify: Sing (Gateway)

Rocket tilgang med klassiske jazztendenser
At et album udkommer som USB-nøgle er en gimmick på linje med at få solgt sin CD i Tiger-butikkerne til 20 kr - eller spille debutkoncerten i Carnegie Hall i New York.
Det er alt sammen rasende utraditionelt når det drejer sig om dansk jazzmusik. Magnify har gjort det hele. USB-nøgle-pladen er lige udkommet samtidigt med en traditionel CD-udgave af det aktuelle album Sing. I Tiger-butikkerne solgte de 6000 eksemplarer af debutpladen og debutkoncerten i Carnegie Hall spillede de i 2005.
Magnify er en kvintet med de to blæsere Magnus Thuelund på sax og Gustav Rasmussen på trombone i front. Det præger i høj grad bandets musikalske udtryk. Der er numre hvor den nordiske tåge lægger sig ind over musikken, som på titelnummeret Sing, hvor de suppleret af et steady rockbeat spiller en opdateret udgave af "den nordiske tone". Gustav Rasmussen giver den hele armen med effekter...forrrygende!
Bandet spiller ubesværet heftig uptempo storbyjazz - som på This is D, hvor Marc Mommaas i øvrigt medvirker med en klassisk spark-i-røven-saxsolo. Pladen er meget passende indspillet i New York. De har også en svaghed for den mere flydende jazz - som på Insomnia - hvor trommeslageren Morten Hæsum næsten lyder som rocket udgave af Paul Motian. I det hele taget er musikken gennemsyret af en meget rocket tilgang, hvor rytme og groove er to væsentlige elementer, der bakkes godt op af guitaristen Anders Westfall og bassisten Kasper Tagel.
Det har i de senere år været meget brugt, at det er det kollektive udtryk der træder i forgrunden hos jazzbands der henter inspiration i postrocken, som vi feks. kender det herhjemme fra Grammofunch og Bandapart. Meget af det har Magnify taget til sig. Men på et grundlæggende punkt adskiller de sig. De spiller langt flere regulære soli, hvor den enkelte musiker træder frem og improviserer helt jazzklassisk - og det fungerer rigtigt godt i Magnify's tilfælde.
Magnify: www.magnifyjazz.dk
My Space: www.myspace.com/magnifyjazz

Ingen kommentarer: