lørdag, oktober 02, 2010

Henrik Sørensen: Organum momentum (Wave/Gateway)

Improviseret kirkeorgel
Henrik Sørensen har en fortid i jazzen og var bla. medlem af Ensemble New i årene 1996-2001. For tre år siden lavede han det klassiske crossover projekt Crossview sammen med Storstrøms Kammerensemble. Han kalder sig primært for jazzmusiker, men har også arbejdet som kirkeorganist i mere end 30 år. Det er udgangspunktet for det nye album Organum momentum, der er indspillet i Ørsted Kirke på Fyn - hvor Sørensen også arbejder som organist.
En soloplade med kirkeorgel er ikke noget der særligt ofte finder vej til denne blog. Det er sådan set aldrig sket før. Det er vel primært fordi at der er langt mellem den slags udgivelser - findes der andre danske udgivelser?


Organister og komponister som C.E.F. Weyse og J.P.E. Hartmann var kendt og elsket, i deres tid for deres improvisationskoncerter.
Over 10 numre spiller Henrik Sørensen improviseret musik på kirkeorgelet. Han placerer sig midt mellem den klassiske orgelmusik og moderne jazz. Jazzen er med som et klangligt krydderi, det er ikke swingmusikken der er kommet med. Han bevæger sig musikalsk mellem blide toner til det helt store orgeludtræk - der lyder fedt på anlægget - men også giver mig lyst til at høre det spillet live.
Det er et vigtigt album, som Sørensen har lavet. Kirkeorglet er så væsentlig del af den danske musik-historie og det et intet mindre end en fornøjelse at høre et så velkvalificeret bud på, hvordan moderne improvisationsmusik lyder, når det spilles på et kirkeorgel.
Henrik Sørensens næste orgel-CD bliver mere jazzorienteret med kompositioner af Lars Jansson, Chick Corea og Sørensen selv.
Henrik Sørensen: www.henrik-sorensen.dk

Ingen kommentarer: