tirsdag, oktober 05, 2010

Cæcilie Norby: Arabesque (ACT)

Gennemarbejdet Norby-plade
Da sangerinden Cæcilie Norby udkom på det legendariske pladeselskab Blue Note i 90'erne aftvang det respekt. Lige indtil at jeg fandt ud af, at det Blue Note som Norby udkom på slet ikke var det Blue Note jeg kendte med de klassiske jazzudgivelser, men i stedet en underafdeling til danske EMI-Medley. Det betød dog ikke noget som helst for de danske pladekøbere. De købte hendes plader i et antal, som ikke var hverdagskost for en dansk jazzplade.
Nu udkommer Norby, som den første dansker på det tyske pladeselskab ACT, der har godt tag i jazzpublikummet i det meste af verden. Det er bla. i kraft af de svenske kunstnere E.S.T., Viktoria Tolstoy og Rigmor Gustafsson at det er sket. De to sidste er blevet kendte med deres personlige jazzstemmer og har også fået et publikum herhjemme. Norby har før haft tag i det udenlandske jazzpublikum - det bliver næppe mindre med den nye plade.
Hun har taget udgangspunkt i en række klassiske kompositioner af folk som Ravel. Debussy, Satie, Rimsy Korsakov og Fauré, hvor hun har skrevet tekst til. Der er også blevet plads til et par stykker af Michel Legrand, en enkelt Abbey Lincoln og et par som Norby har lavet sammen med pladens bassist og producer Lars Danielsson - der også er Norby's mand. Bla. har de lavet Women of Santiago - et nummer som Viktoria Tolstoy havde med på sin 2006-plade Pictures of me i en ganske fin version. Men Norby's version er i en klasse for sig. Der er støvet solskin i horisonten, som stod man selv i Santiago.
Musikalsk bakkes hun op af en række stjernemusikere, hvor to så væsensforskellige pianister som Bugge Wesseltoft og Katrine Gislinge begge tager sig af klaveret, mens fine gæster som Palle Mikkelborg, Hans Ulrik og Ulf Wakenius kigger forbi. Cæcilie Norby har lavet plade der med rette vil fornøje hendes nuværende publikum. Der kan også erobres nyt publikum ude i verden, med denne meget gennemarbejdede plade.
Cæcilie Norby: caecilienorby.com

2 kommentarer:

Cæcilie sagde ...

Kære Niels.
Tusind tak for din fine anmeldelse!
Lige en korrektion: Jeg var signet direkte til Blue Note af direktøren Bruce Lundvall himself på et kontor i en skyskraber i New York....: )
KH Cæcilie

Niels Overgård sagde ...

Øøh av for den da. Så blev jeg lige lidt klogere. Undskyld :-)
/Niels