mandag, maj 30, 2011

Jazznyt på Summersession

Den årligt tilbagevendende Summersession på Vallekilde Højskole, hvor danske jazzmusikere modtager undervisning fra en række af jazzens helt store navne leverer igen i år en perlerække af undervisere, der hver især har sat deres præg på jazzens historie.
Lee Konitz behøver ikke nogen større introduktion, den 83 årige altsaxofonist var med på Miles Davis' indspilninger fra 1949 der blev til Birth of the cool. Konitz var også med på Jakob Bros roste Balladeering 60 år senere. Jakob Bro er sammen med Nikolaj og Mikkel Hess ansvarlige for årets program.
Der er intet mindre end tre trommeslagere blandt underviserne i år. Andrew Cyrille sad bag trommerne hos Cecil Taylor i 15 år. I dag er den 71 årige trommeslager bla. med i pianisten Søren Kjærgaards trio, der også kan opleves på årets Copenhagen Jazz Festival.
Bob Moses var med i den tidlige jazzrock i 60'erne sammen med Larry Coryell. Senere spillede han sammen med Gary Burton og Pat Metheny i deres grupper. Moses har lavet den klassiske musikteoretiske bog Drum Wisdom.
Jeff Ballard er kendt for sit trommespil hos bla. Brad Mehldau, Kurt Rosenwinkel, Chick Corea og Joshua Redman. Men også samarbejdet med Mark Turner og Larry Grenadier i Fly har givet genklang. Herhjemme har han medvirket på plader med Nikolaj Hess og Jesper Løvdal.
Den canadiske trompetist Kenny Wheeler blev 80 år i januar. Han har samarbejdet med en lang række af den internationale jazzscenes største navne som Dave Holland, Jan Garbarek, Keith Jarrrett og Jack DeJohnette. Han har ofte spillet sammen med Lee Konitz men også en anden af årets undervisere, den engelske pianist John Taylor. De dannede i 1977 trioen Azimuth sammen med den formidable sangerinde Norma Winstone. John Taylor har næsten lige spillet på Montmartre sammen med Mads Vinding og Alex Riel og medvirker desuden på Marilyn Mazurs nye album.
Guitaristen James Blood Ulmer er en ener på freejazzscenen. Hans inspiration kommer fra bluesmusikken og sammen med elementer fra Ornette Colemans harmolodiske skole er han en sammensat musiker, der både har lavet rootsbaserede plader og et mere råt og afklædt udtryk i bla. gruppen Phalanx.
Der er også en anden grænseløs og meget personlig guitarist blandt underviserne. Marc Ribot har gjort tjeneste på no wave scenen i New York sammen med bla. John Zorn. Han har spillet rock med Elvis Costello og Tom Waits og sidste år udgav han albummet Silent Movies, der var med på mange årets bedste jazzpladelister ved årets slutning.
Den sidste underviser er også den yngste. Bassisten Thomas Morgan er allerede et etableret navn i New York, hvor han spiller regelmæsigt med folk som Paul Motian og John Abercrombie. Men også sammen med danske August Rosenbaum, hvor Morgan medvirkede på Rosenbaums flotte debut Beholder fra sidste år.
Er du musiker kan du stadig nå at tilmelde dig til inden d. 6. juni. Det foregår d. 7-14. august.
Er du ikke musiker, kan du glæde dig til min reportage fra årets Summersession.

Ingen kommentarer: