fredag, maj 20, 2011

Delirium: Green side up (ILK)

Omkalfatret blues
 Her er fire stærke jazzmusikere der hælder al deres oprindelige kærlighed til jazzen ind i musikken. Jeg er ret sikker på, at det de spiller her er tæt på hjertekulen, selveste grunden til at de er jazzmusikere og ikke f.eks. rockmusikere. De har fundet sammen om at spille røven ud af jazzbukserne. Det giver så meget mening når jeg hører nummeret Sudden happiness. Højt tempo, pludselige temposkift og så er der solo hele vejen rundt. Vel at mærke solo i den helt klassiske forstand, hvor hver enkelt spiller sig helt ud. De tømmer posen for alle godbidderne for så at komme tilbage på sporet.


Her er blues, Ornette Coleman, Dorsey brødrene, omkalfatringer, abstraktion og tøjlesløs musikalitet. Det er meget let at falde for Delirium's tredje plade der blev indspillet i efteråret 2009 efter at de bla. havde turneret i USA. Der er spor langt tilbage i jazzhistorien, hvor Ellington, Mingus og andre store personligheder satte deres præg. Delirium hænger ikke fast, når de skuer tilbage. De tager det med som de har lyst til. Den finske saxofonist Mikko Innanen udgør sammen med danskerne Kasper Tranberg på trompet, Stefan Pasborg på trommer og Jonas Westergaard på bas Delirium. Delirium har et højt energiniveau. De har indtaget en masse af det fede, men sidder ikke tilbage i sofaen og falder i søvn mens savlet løber ned ad kinden.
Delirium har lavet et must-have album for alle jazz-feinschmeckere.
Bonusinfo:
Mikko Innanen er blandt de nominerede til Nordisk Råds Musikpris, hvor man også finder andre stærke jazzsaxofonister som Juhani Aaltonen, Lotte Anker, Mats Gustafsson og Jóel Pálsson.

Ingen kommentarer: