tirsdag, marts 06, 2012

Lovedale: Green Sounds (ILK)

Der lægges hårdt fra land med en killertrombonesolo og således opløftet, kaster kapelmesteren Jesper Løvdal sig ud i en inspireret saxintro. Trombonen betjenes af tyskeren Nils Wogram. Det er fjerde album fra Jesper Løvdals gruppe Lovedale. Trompetisten Cuong Vu gæstede på nogle numre på de to foregående albums. Efterfølgende er Nils Wogram trådt ind som bandets femte medlem. På den aktuelle udgivelse må vi undvære bassisten Jonas Westergaard, der har været med på de foregående albums. Jacob Anderskov på wurlitzer og Anders Mogensen på trommer er fortsat med. 
Anderskov har en uhæmmet tilgang til wurlitzeren, som han også har bevist med Anderskov Accident. Hos Lovedale tager han denne gang skridtet videre og er ude på meget dybt vand. I det hele taget virker det som om Lovedale er gået endnu længere i en mere fri retning. Det er ellers ikke som freejazzer, at Anders Mogensen oftest har gjort det. Men hvis det er det han skal, så kaster han sig også ud i det. Der er fortsat en fornemmelse for time i det frit improviserede spil.
Jesper Løvdal bobler af spruttende kreativitet. Han er vel som udgangspunkt tenorsaxofonist men behersker både klarinetten og fløjten på fineste vis. Hør feks. Mefludica, hvor Wogram spiller på melodica og Løvdal summer løs i fløjten mens Anderskov tilføjer undergangsblips. Mogensen skaber flow, først med bækkenspil og herefter heftigt dansende spil på tom toms.
Pladens absolutte højdepunkt er Play. For dælen da, hvor er den spacet. Jeg kommer til at tænke på Perrey & Kingsleys The Unidentied Flying Object (youtu.be/eDmPOQAkPNQ) udsat for fritænkende impro. Jesper Løvdal er en kamæleon. Han kan både trykke den af til en jam på Montmartre og være formand for JazzDanmark og så som her, spille fri improjazz af den originale slags. Larmede ja, men der er også en følsom fornemmelse for detaljer.
www.jesperloevdal.dk

Ingen kommentarer: