lørdag, maj 26, 2012

Fly: Year of the snake (ECM) >> Partikel: Cohesion (Whirlwind Recordings)

En amerikansk og en engelsk sax-trio.
Den amerikanske er med tre musikere som vi ikke er ukendte med i Danmark. Feks. har saxofonisten Mark Turner spillet i denne uge i København på Huset. Bassisten Larry Grenadier er at finde blandt underviserne på årets Summer Session ligesom trommeslageren Jeff Ballard var det sidste år.
Trioen Fly spiller med en gennemsigtig åbenhed. Det er hørbart undrende musik. I en fuldstændig flad struktur er de tre musikere ligeværdige. De byder alle ind og mødes i musikken med meget lidt fokus på solospillet. I stedet er det kollektivet der sejrer på den lækre lydproduktion fra Avatar-studiet i New York.

Den engelske trio byder på en anden og mere fortættet stemning. Man kunne - lidt friskt - påstå at der går en lige linje tilbage til Sonny Rollins' klassiske saxtrio i 50'erne. Partikel bruger det som afsæt for, at lave et dynamisk og fremadrettet bud på, hvordan en saxtrio kan lyde i dag. Der er elementer fra afrikansk musik, latinamerikansk jazz og kontemporær jazz. Trioen er utroligt tight i deres udtryk. Det er tre musikere der kender hinanden godt og de bruger det som udgangspunkt for, at lave komplicerede breaks og teknisk krævende arrangementer. Det er både hæsblæsende og medrivende.
player.ecmrecords.com/fly-trio
partikel.co.uk

Ingen kommentarer: