fredag, maj 04, 2012

NHØP/OKH: Natten er så stille (Focus Recordings)

Et af denne jazzbloggers kendetegn er, at han gerne vil vide alt om, hvad der udgives af danske jazzplader. Når der så en gang imellem dukker noget op, der er fløjet under radaren...så! Det skete for nylig, hvor jeg var til koncert med Bobo Moreno/Bo Stief/Ole Kock Hansen. Her taler jeg i pausen med Bo Stief og samtalen drejer sig blandet andet om den amerikanske pianist George Shearings indspilninger fra slutningen af 70'erne med Niels Henning Ørsted Pedersen på bas. Jeg mener at det er noget af det skarpeste med NHØP der kan opdrives. Helt fantastisk. Bo modsiger mig ikke og fortæller bla. at han har brugt deres udgave af In your own sweet way ved undervisning af baselever. I sammenhæng med dette, spørger han om jeg kender duopladen med NHØP og Ole Kock Hansen med liveindspilninger fra Københavns Rådhus og fra Filmhøjskolen i Ebeltoft. Overhovedet ikke! Må jeg bedrøvet erkende. Ole Kock Hansen opfordrer mig til at kontakte Hans Nielsen fra Focus Recordings, der har udgivet pladen. Det er hermed gjort.

Nu har jeg pladen mellem hænderne og tænker "Selvfølgelig!", når jeg ser ned over titellisten. Der måtte jo findes liveindspilninger af nogle af de numre der har været med til, at gøre NHØP populær langt ud over jazzens snirklede kredse. Og lige så selvfølgeligt er det, at barndomsvennen Ole Kock Hansen sidder ved klaveret. Der har altid været en helt særlig forbindelse mellem de to musikere. Når man hører dem som to modne og voksne mænd på disse indspilninger, hersker der stadig denne helt særlige stemning mellem dem. Børnesange, danske sange og melodier skrevet af NHØP er materialet fra de to forskellige sessions.


Denne plade er uomgængelig for fans af NHØP's fantastiske basspil. Her er nye vinkler og belysninger af numre som man har NHØP spille før. Når han er sammen med Ole Kock Hansen opstår der en helt speciel stemning. OKH's klare og rene klaverspil er en god makker til NHØP's dominerende basspil. Pladen byder på flere numre komponret af NHØP. Et 17 minutter medley af Dancing with the foxes og Dancing on the tables fra 1993-albummet Ambiance er NHØP for fuld udblæsning. Swingende og virtuost serveret. Elefantmarch, Det var en lørdag aften og Jeg ved en lærkerede er andre kendinge, der i denne duo-udgave endnu en gang får vinger og et helt nyt liv.

Ingen kommentarer: