fredag, juni 21, 2013

Søren Lampe Oktet: Jazz på Danska (Gateway)


Der var en gang tre Søren'er. Søren Pind, Søren Sko og Søren Lampe.
Pind havde sine meningers mod. Så meget at han var draget til Tinge for, at kundgøre sine holdninger om dit og dat.
Sko havde en fortid som nationalskjald, hvor han i angelsaksiske vendinger havde sunget om kærligheden.
Lampe var der ingen der kendte.
Det lavede Lampe om på, da han i funky vendinger berettede om den stakkels Jens Vejmand. 

Sådan går det forhåbentligt med den kære Lampe. Det må fremtiden vise. Her på bloggen er Lampe ikke ukendt. Han lavede i 2007 albummet Get loose, som han fulgte op med Not too fast i 2009. Han har indtil nu sunget på engelsk og omgivet sig med nogle vanvittigt dygtige musikere. Det sidste er der ikke lavet om på med den nye udgivelse. Til gengæld synger han nu på modersmålet dansk, på den ellers svensk betitlede Jazz på Danska. Titlen er en kærlig hilsen til Jan Johansson's Jazz på Svenska fra 1962, der vel er det tætteste vi kan komme på en hellig gral i nordisk jazz. Lampe har endda været så fræk at han har benyttet den samme typografi som på coveret til Johansson-pladen.

Musikalsk er Lampe dog et andet sted end Johansson, bl.a. i kraft af at han synger. Han er i Danmark og har valgt en blanding af kendinge, som Pige træd varsomt, Kys hinanden og Pølsesnak (en pølse skal serveres med føl'se) og selvskrevne numre, hvor Lampe har lavet tekster til et par melodier af den svenske pianist Lars Jansson. Desuden har Lampe lavet tekst til Jean Baptiste over melodien Bluesette af Toots Thielemanns. Pladen afsluttes med Tove Ditlevsens stærke digt Så tag mit hjerte, hvor Lampe har sat melodi til den smukke tekst.

Musikalsk er der et opsigtsvækkende pladecomeback til pianisten Kasper Villaume, der ikke har spillet offentligt eller på plade siden 2007. I den medfølgende pressemeddelelse, står der at Villaume kun vil medvirke på plader og ikke spille koncerter. Lampe omgiver sig med en drømmeoktet. Per Gade på guitar, Hans Ulrik på sax'er, Mårten Lundgren på trompet, Kristian Jørgensen på violin, Thomas Fonnesbæk på bas og Morten Lund på trommer. Steen Hansen medvirker på trombone og har lavet arrangementerne. Det er en af de medvirkende årsager til, at pladen er blevet et hit hos mig. Hansen har næse for at få oktetten til at lyde som et lille big band. 

Jazz på Danska er en anbefalelsesværdig plade. Lampe har en speciel stemme, der kan kræve lidt tilvænning. Jeg har med stor fornøjelse nydt hans originale sangforedrag. Mit sommerhit er Ghettodreng, hvor Per Gade spiller den svedigste Benson-guitar, mens Lampe synger over en melodi bygget på bass-riffet fra Donny Hathaway's The Ghetto.

Ingen kommentarer: