tirsdag, august 16, 2016

Laura Toxvaerd: Pladeshop (ILK) >> Laura Toxvaerd: Compositions part 1 (ILK) >> Laura Toxvaerd: Compositions part 2 (ILK)

Tre LP'er der udgives på samme tid i pladeselskabet ILK's white label serie, fra den samme kunstner er en heftig omgang, at skulle igennem for en jazzblogger på en gang. Specielt når de er så forskellige og ukategoriserbare. 

På den første er kvinden bag de tre plader sammen med Simon Toldam på keyboards og Marilyn Mazur på percussion. Saxofonisten og nogle gange klarinettisten Laura Toxvaerd har med pladen Pladeshop lavet en forunderlig plade. Jeg er i den fantastiske situation, at jeg ikke umiddelbart kan finde en label, at sætte på musikken. Jeg har sandt at sige, ikke hørt noget lignende før - og jeg efterhånden hørt en del. Pladen byder både på frit improspil og sang, der kan minde om Anne Linnet. Der er valsende vuggeviser til sønnerne. Der er mærkelige lyde fra Toldams keyboard. Der er Marilyn Mazurs altomfavnende percussionspil. Pladeshop er min favorit og bliver en plade jeg vil vende tilbage til med mellemrum.

På Compositions pt. 1 er Toxvaerd sammen med den svenske free jazz veteran, trommeslageren Raymond Strid, Carsten Dahl på piano og Jonas Westergaard på bas. Den er en del af et forskningsprojekt, hvor Toxvaerd har arbejdet med grafiske kompositioner. Der er også udgivet en bog med kompositionerne, Compositions - 18 Graphic Scores på forlaget Spring. Det er interessant at høre Dahl som sideman sammen med Raymond Strid. De interagerer som to mestre de er. De formulerer sig med nogle velkendte virkemidler i et originalt set up, der stiller store krav til dem. Toxvaerd perforerer luften med en altsax, der både har noget Ornette Coleman og Albert Ayler i sin sjæl.

På Compositions pt. 2, hvor hun supplerer altsaxen med klarinet, er hun sammen med trioen Dødens Garderobe, der består af Jeppe Zeeberg på piano, Rune Lohse på trommer og Nicolai Kaas Claesson på elbas. Det er kantet og kompliceret. Det er vildt og vanvittigt. Det er skramlet og skiftende. 

Samlet set er denne trilogi en berusende omgang, der stiller store krav til lytteren, der på den anden side belønnes med stærke lytteoplevelser.

Bonusinfo:
Alle tre plader udkommer på vinyl i ILK’s White Label series, med håndskrevne covers. Der udkommer kun 45 eksemplarer af hver.

Ingen kommentarer: