mandag, juni 22, 2009

Wynton Marsalis: He and She (Blue Note/EMI)

Historien om ham og hende


Wynton Marsalis har en helt særlig position i dagens jazz i USA. Den er han ikke kommet sovende til. Nok er han kendt som ham den bagstræberiske, der i firserne råbte op om jazzen som USA's klassiske musik. På det tidspunkt stak han ud. Han var ikke kun en gudsbenådet trompetist, han var også iværksætter og meget andet.
I de senere år har han lukket plader ud af meget forskellig karakter.
På den aktuelle udgivelse bruger han de samme musikere som på From the Plantation to the Penitentiary fra 2007 og Willie Nelson pladen fra sidste år. Walter Blanding på sax og klarinet, Dan Nimmer på piano, Carlos Henriquez på bass og Ali Jackson på trommer. Det er et suverænt spillende band, der indfanger og omsætter Marsalis' musik og idéer på højeste plan.
Pladen består af et digt He and She, der omhandler det at blive voksen, ungdom, kærlighed, tab og hvad der ellers hører til mellem ham og hende. Digtet er klippet i 9 bidder, der omkranses af musik der indfanger stemningen i digtet. Den første forelskelse, den første dans, det første kys og kulminationen det første knald, som Marsalis lidt bornert kalder den første gang, den illustreres iøvrigt med en lidt lummer og saftig latintrompet. Pladen afsluttes med at de ni dele læses samlet op.
Pladen er musikalsk i høj klasse og Marsalis er i en klasse for sig. Det er en fin idé at skifte mellem digt og musik, men når man hører pladen for tredje gang hoppes digtene over og musikken står alene tilbage, hvilket den også sagtens kan.
Wynton Marsalis: www.wyntonmarsalis.org

Ingen kommentarer: