mandag, juni 08, 2009

Japansk glæde over dansk jazz


Er man pladesamler har der altid været en stjerne, der har blinket ekstra meget over de japanske jazzudgivelser. De er hundedyre og svære at få i. Allerede der begynder man som pladesamler at vågne og når så den sidste detalje er eksklusiviteten, er pladesamlerens våde drøm blevet til virkelighed. Udgivelser med musik der kun kan fås i Japan, det er næsten for meget af det gode.
Chick Corea har foreksempel udsendt en stribe plader der kun er tilgængelige i Japan. Han udsendte feks. for 1½ år siden en 6-dobbelt CDboks med fem forskellige trioer! Den kan købes på den japanske udgave af HMV til ¥9,601 (525 danske kroner minus forsendelse).
Men der er også en del danske jazzmusikere der gør det i det japanske eksklusiv-udgivelser. Faste læsere af Jazznyt kan nok huske, at jeg tidligere har skrevet om Carsten Dahl og Kasper Villaumes udgivelser på Marshmallow Records i oktober 2006. Det er Mitsuo Johfu der står bag pladeselskabet der efterhånden er skyldig i en større omgang pladeudgivelser med danske jazzmusikere. Nok til at give pengepungen hos pladesamleren åndenød.
De to nyeste udgivelser er med Doug Raney Trio (der udover Raney på guitar består af Jesper Lundgaard på bas og Morten Lund på trommer) i en indspilning fra maj 2008. Den anden er med pianisten Olivier Antunes (der har et større bagkatalog i eget navn i Japan end i Danmark) i trio med førnævnte Lund og Jesper Bodilsen på bas, i en liveindspilning fra oktober 2008 i Musashino City i Japan. Antunes var også pladeaktuel i september 2008 med pladen Alice in Wonderland, ligeledes med Lund og Bodilsen. På samme tidspunkt udkom der også en plade med pianisten Henrik Gunde i en trioindspilning med endnu en omgang Bodilsen og Lund.
Den japanske glæde for de danske jazzmusikere kommer også til udtryk på de efterhånden 6 udgivelser der er kommet på Marshmallow Records med den svenske pianist Jan Lundgren. Fælles for dem alle er at det er Alex Riel på trommer og Jesper Lundgaard på bas.
Carsten Dahl har lavet 4 plader, Kasper Villaume og Bob Rockwell hver 2 plader på Mitsuos pladeselskab. Fælles for udgivelserne på Marshmallow er at det musikalske materiale er amerikanske standards.
Her stopper den japanske glæde over det danske ikke. I februar i år udkom Trompetisten Kasper Tranbergs fjerde CD i det japanske. Dreams and blues for Toru Takemitsu er en indspilning fra 2006, lavet i det legendariske studie 3 i Radiohuset i København. Musikken er en hyldest til den japanske klassiske komponist Toru Takemitsu og komponeret af Tranberg.
Jazzkælderen i Skindergade i København har mange af pladerne eller kan skaffe dem.
Marshmallow Records: www.marshmallow-records.com
Ewe: www.ewe.co.jp
HMV Japan: www.hmv.co.jp/en
Jazzkælderen: www.jazzmusic.dk

Ingen kommentarer: