mandag, oktober 05, 2009

The Pulse: The Pulse (Storyville)

Blachman har stadig Jazz-Faktor

Omtale af en jazzudgivelse i 18.30-nyhederne på DR1 på selveste udgivelsesdagen.
Min datter på 6 år genkender for første gang en person på en af mine utallige jazzplader. Det er jo Thomas Blachman, kunne hun med kendermine konstatere.
Ja, det er Thomas Blachman. Han er tilbage i medierne. Denne gang er det ikke fordi han har fornærmet en ung og håbefuld wannabe-sanger på primetime-TV. Det er fordi han er aktuel med en jazzplade.
Han har med hjælp fra Jakob Dinesen sammensat et band der fører ham hjem til det musikalske udgangspunkt - den akustiske jazz. Han har spillet sammen med Lennart Ginman og Carsten Dahl siden 2003 i en trio, der har hentet inspiration og materiale i ældre jazz. Nu er han så både kapelmester og komponist, hvilket ikke er noget han har dyrket siden han udsendte CD'en Loveboat i 1990.
Trommeslageren Blachman har en afgrundsdyb kærlighed til jazzen fra start-60'erne, specielt Miles Davis Quintet med Tony Williams på trommer er en stor inspirationskilde. Det kunne meget let gå grueligt galt, den kvintet er vi mange jazz-elskere der har et intimt forhold til. Men det er ikke et problem for Blachman. Han styrer tropperne stramt og arrangementerne sidder knivskarpt. De enkelte musikere tildeles soli, der ikke får lov at løbe afsted i en evighed. Det er jo ikke freejazz, det her. Det er superklassicistisk jazz.
Mads la Cour på trompet er tildelt en rolle som trompet-skarpretter, der nok efterlader indtryk fra Miles, men nok lyder mere af Lee Morgan eller Freddie Hubbard. Jakob Dinesen på sax'en har før vist at han godt kan lide John Coltrane. Med The Pulse er det endnu mere tydeligt. Heine Hansen på piano og Daniel Franck på bas er begge medlem af efterårets udgave af Copenhagen Jazzhouse trioen, hvor de senest spillede med sax-legenden Benny Golson. De er om nogen pulsen i den her kvintet, der viser at jazzhjertet slår og lever.
The Pulse er en seriøs kærlighedserklæring til jazz, de prøver ikke at revolutionere noget som helst. Dog er Blachman jo ikke Blachman for ingenting. Så på flere af numrene har han tilføjet sin egen manipulerede vokal, der synger/siger/messer sager som Bring me back home - og det er han så kommet.
Bonusinfo:
Kvintetten tager på turné i foråret 2010.
Blachman: www.blachman.com
My Space: myspace.com/thomasblachman

Ingen kommentarer: