tirsdag, oktober 27, 2009

Keith Jarrett: Paris/London Testament (EMC/Sundance)

Keith the hamster

Et hamster gemmer godbidderne i kindposen til senere brug. Keith Jarrett har også en evne til at gemme musikalske godbidder til senere brug. Han gemmer dem ikke kun til sig selv, men får også delt ud af dem. Hans seneste epos er en tre-dobbelt cd, med musik fra to koncerter i Paris og London d. 26. november og d. 1. december 2008. Her præsenterer han henholdsvis 8 og 12 stykker soloklavermusik. Improviserede klaverstykker, der noget prætentiøst kun er udstyret med romertal. Ingen poetiske titler eller andet overflødigt bavl, kun musik.
Ved kun at reducere de enkelte musikstykkers titler til romertal er det også for, at give indtryk af at musikken nærmest er opstået i sekundet det blev spillet. Det er det ikke, nok er det improviseret. Men der er ingen tvivl om, at Jarrett har stumper og bidder i hovedet, der på scenen bliver til ny musik. Det løfter han også sløret for i den medfølgende booklet, hvor han i covernoterne! fortæller om karrierens efterhånden mange solokoncerter og -plader.
Den nye plade byder på musikstykker, der havde fortjent en bedre skæbne end at være et romertal, giv dem da en titel, Jarrett!
Jarrett's kompositoriske evner er kæmpestore. Adskillige gange undervejs løftes vi mentalt op af de flotte numre. Det er umiskendeligt meget klassisk Keith Jarrett.

player.ecmrecords.com/keith-jarrett-testament

Ingen kommentarer: