mandag, august 26, 2013

Saxopaths: Pathology (Saxopaths)


Jeg mener ellers at jeg er rimeligt fordomsfri i min opfattelse af musik. En gang i mellem dukker der alligevel nogle sorte skyer op i horisonten, der skygger for min tilgang til musikken. Som nu den her. En saxofonkvartet. Arj come on. Det lyder simpelthen for fersk og sterilt, tænkte jeg. Nu drejer det sig så om Saxopaths, der under forskellige navne og besætninger har eksisteret siden 1992 og lige præcis dem har jeg et forhold til. Det drejer sig specielt om nummeret Bob Jackson hard work no pay fra 2007-albummet Unfocused welcomes. Et herligt og originalt nummer - dog med rytme, hvilket der ikke er med på deres nye album. 

Det nye album åbnes med Balkan-festen Macedonean madness. Herefter sættes tempoet ned på de næste numre. De næste tre numre, bliver en til en lille lyrisk suite. Det afbrydes af Random Jazz Machine, der sprøjter jazzen ud i øret på lytteren. Bandura er et ukrainsk strengeinstrument. Det er også en folkemelodi, som Jan Johansson havde med på albummet Jazz på Ryska. I Saxopaths' meget smukke version, er man tro overfor Johanssons forlæg. De fire saxofoner er som på de andre numre arrangeret af Kristoffer J. Rosing-Schouw (sopran- og altsax), der også har skrevet de andre numre. Pånær The Godfather Waltz and the Scared but self-righteous Rabbit, der er møde mellem Nino Rota's filmmusik og Kai Normann Andersen. Pladen afsluttes medThe Lift, der som udgangssalme er med til at sende os videre. Bob Jackson på alt-sax, Anders Banke på tenor-sax og Niels Oldin på baryton-sax er sammen med Rosing-Schouw nogle saxopater i ordets bedste betydning

Pathology er et uomgængeligt og originalt saxofonalbum, der samler op på Saxopaths mangeårige karriere i et ligeledes originalt cover fyldt med information om kvartetten.

Ingen kommentarer: