lørdag, juni 04, 2016

Niels Lyhne Løkkegaard: Sound X Sound - Music for 9 Pianos (Hiatus) 7”single

Hvordan lyder det når 9 pianister spiller i munden på hinanden? Det er et af den slags scenarier, hvor ørets fantasi simpelthen ikke er nok. Komponisten og lydforskeren Niels Lyhne Løkkegaard gør heldigvis noget ved det. Du behøver ikke at tænke over det længere. På det tredje udspil i Sound X Sound single-serien er turen nu kommet til pianoet. Her mødes 9 pianister - Jeppe Zeeberg, Anders Filipsen, Rasmus Kjær, Frederik Denning, Mikkel Almholt, Lars Fiil, Adi Zukanovic, Jakob Davidsen og Mathias Holm ved hvert deres opretstående piano over Løkkegaards to stykker musik Descending Piece og Partial Piece. 

Descending Piece er sludrestykket. I et kaudervælsk af toner, klange og lyde forsøger de at sige det samme på hver deres måde. Det er rimeligt massivt - og varer også kun nogle få minutter. Det kan sammenlignes med store smagsoplevelser. Man smager noget helt nyt og blæses omkuld. Den store intensitet og kraft i oplevelsen gør at man ikke kan gentage smagsoplevelsen lige med det samme. Til gengæld er det ikke noget problem at fremkalde følelsen igen i humkommelsen. Partial Piece er mindre hidsig - det er dog stadig 9 klaverer der taler i munden på hinanden - eller gør de?

Sound X Sound projektet imponerer endnu en gang med sin ekstreme stringens. Løkkegaard har et ønske om at lagre essensen af instrumentet på 7”single og bevare det for eftertiden. Som en art præparationer af lyde der vil kunne afspilles nu, og i fremtiden. 2016 kommer til at byde på endnu fire singler - 15 shakers, 16 triangles, 10 hi-hats og 10 clarinets.

Ingen kommentarer: