lørdag, juli 25, 2009

Benjamin Koppel & Kenny Werner: Walden (Cowbell Music)

Ny dansk saxduoplade med Kenny Werner

Ved DMA Jazz-prisuddelingen for nylig var det en duoplade der vandt prisen som årets danske jazzplade. Saxofonisten Jens Søndergaard vandt den sammen med den amerikanske pianist Kenny Werner for pladen A time for love. En plade spækket med jazzkærlighed og standards. Intet nyt under solen, men fænomenalt fremført.
Nu kommer der atter en duoplade med Kenny Werner og en dansk saxofonist. Benjamin Koppel havde inviteret Kenny Werner til Danmark for at lave en kvartetplade sammen med Anders Koppel og Jacob Andersen. Det var sket efter at Kenny Werner havde udtalt at Koppels plade sammen med Miroslav Vitous; The Poetic Principle fra sidste år, var "The best jazz record I've heard in a decade or two".
Da indspilningerne til kvartetpladen efter 10 timer var overstået, gik de atter en gang i studiet, hvor de som duo lavede musik der var inspireret af forfatteren, poeten, filosoffen og naturelskeren Henry Thoreau's bog fra 1854 Walden, or life in the woods. Bogen handler om Thoreaus to år lange selvvalgte eremittilværelse ved Walden Pond, hvor han lever i symbiose med skoven, søen og dyrene. Koppel og Werner har bla. ladet sig inspirere af Thoreau's selvforglemmelse i naturen.
Kenny Werners samarbejde med endnu en dansk saxofonist er overraskende, fordi det minder så lidt om samarbejdet med den forrige. Kenny Werner anses ikke uden grund, som en af de store pianister i international jazz idag og har en evne til at spænde bredt. På den aktuelle plade med Koppel er det klassisk kammerinspirerede jazzspil i fokus. Stemningsmættet som en tåget vintermorgen ved skovsøen. Åben, lyrisk og klar som en sommerdag ved søens bred.
Benjamin Koppel er som saxofonist i særklasse herhjemme. Han bevæger sig på pladen rundt mellem avantgarde og klassisk musik. Men også nærværende ekspressionistisk jazz, hvor man hører elementer fra flere forskellige alt-saxofonskoler. Både Jan Garbarek, David Sanborn og Arne Domnerus popper kortvarigt frem i hovedet, når man hører Benjamin Koppel på Walden, hvor han også spiller på sopransaxofon.
Bonusinfo:
Det amerikanske The Thoreau Institute er begejstret for udgivelsen og planlægger et samarbejde med Cowbell Music om bla. promovering og koncertturné.
Benjamin Koppel: www.benjaminkoppel.dk

Ingen kommentarer: