torsdag, juli 23, 2009

Herb Robertson - Mark Solborg: NOD (ILK) >> moLd: Voodoo down jump (ILK)

Solborg i duo og kvartet

En duoplade med guitar og trompet er ikke hverdagskost. Guitaristen Mark Solborg inviterede i 2008 den amerikanske trompetist Herb Robertson til Danmark for at spille med Solborgs kvartet. Ved samme lejlighed lavede de duopladen NOD. Pladen fremviser med stor glæde jazzens store spændvidde. Herb Robertson er en trompetist der spillet med mange forskellige danske jazzmusikere. Pierre Dørge New Jungle Orchestra, P.O. Jørgens, Mokuto, Kresten Osgood og Søren Kjærgaard er blandt dem der har haft fornøjelsen. Han har også spillet med en lang række af jazzens nutidige stjerner; Bill Frisell, Tim Berne og Paul Motian. Han har evnen som trompetist til at opsuge jazzens mange farver - både Armstrong og Davis kan høres i hans trompetspil - hvorefter han sprøjter det ud i nye overraskende nuancer.
NOD er gensidig forståelse og respekt, NOD er et apparat som kan bruges til observation om natten og NOD var det land som Kain blev udstødt til i Biblen. NOD er også en plade der svinger mellem solbeskinnet lossepladsmusik som på nummeret Komplet Komplot og crowdpleaser-lækker trompet/akustisk guitar som på Fabular.
Mark Solborg er også aktuel med det tredje pladeudspil fra kvartetten moLd. Her er en anden trompetist også en vigtig part i musikken. Den tyske trompetist Stephan Meinberg, der også spiller på flygelhorn og euphonium (lille tuba) er som Robertson en stærk trompetist, der sammen med de tre andre musikere skaber pågående, kaleidoskopisk, rårivende og følsom jazz.
moLd er et kollektiv, hvor den enkelte musiker hele tiden presses til at yde sit bedste. Mark Solborg har skrevet fire af numrene. Han har en evne både som musiker og komponist til, at lave vedkommende og interessant nutidig jazz. De to andre musikere, Anders Banke på klarinet og sax og Peter Bruun på trommer kommunikerer perfekt med Meinberg og Solborg. Det er i det hele taget dejligt at moLd fastholder deres samarbejde år efter år. Her kan man så følge en musikalsk udvikling fra den første CD Republic of... fra 2002, som Christian Munch Hansen i 2007 udråbte til en af de vigtigste danske jazzplader der er udkommet i årene 1970-2007, til den ny Voodoo down jump, hvor kvartetten fastholder et musikalsk udtryk der både er krævende og givende - for lytterne og musikerne
Mark Solborg: www.solborg.dk

Ingen kommentarer: