tirsdag, marts 16, 2010

Kiss Kiss Bang Bang: Kiss Kiss Bang Bang (Gateway)

License to improvise
Det er alt for sjældent at populærmelodier, der ikke lige stammer fra "Den store amerikanske sangbog" får en chance for, at vise sit værd i dagens jazz. Her er der en grundfæstet tanke om, at de sange man vælger at spille, skal have en vis melodimæssig tyngde - hvilket givetvis er sandt. Det lidt kedelige bliver så, at melodierne oftest er gamle populærmelodier der er langt over 50 år gamle. Melodier jeg udelukkende har et forhold til fordi jeg kender dem fra jazzen. Meget sjældent har jeg hørt originalen og har derfor det man kunne kalde et jazzforhold til melodien. Selvfølgelig er der eksempler på, at man har givet nyere melodier (med melodityngde) en omgang jazz. Det er noget der kan få det til, at rykke i mig. Melodier som jeg har et dybere forhold til og har lyttet til mange gange før med stor fornøjelse i originalversionen. Her har feks. The Bad Plus og Brad Mehldau været i stand til, at få mig helt ud på stolekanten med deres forskellige bud på, at spille nyere populærmelodier i en nutidig jazzaftapning.
Saxofonisten Rasmus Kjærsgaard får med sin gruppe Kiss Kiss Bang Bang også vækket noget i mig. Kombinationen af nogle særdeles velkendte - grænsende til nedslidte - populærmelodier og kernehård bebop - som var det Sonny Rollins der stod på Village Vanguard - er intet mindre perfekt!
Melodierne er taget fra James Bond-filmene. De har ikonagtig status blandt enhver rask ung mand, med deres luksuriøse og toptunede stemning. Da James Bond er noget man forbinder med smoking, cocktails og lækre damer i lange kjoler ville det være nærliggende at forestille sig en plade i bossalounge stil. Her har Rasmus Kjærsgaard og medmusikanterne Thomas Fryland på trompet, Graig Earle på bas og Carsten Landors så valgt at gå en anden vej. Det er som at møde James Bond i de gamle Ian Fleming bøger. Der bliver røget 50 cigaretter og bundet en flaske sprut om dagen, damerne er villige og trompeten er Dizzy-hidsig. Det her er klassisk jazz serveret med vid og tid til at improvisere helt igennem.
Støvet sax, manisk vild trompet, loose trommespil og en bas der er aktivt tilstede hele tiden viser, at selv om inspirationen er hentet over 50 år tilbage i tiden, så kan den stadig lyde knasende frisk.
Kiss Kiss Bang Bang: kisskissbangbang.info
My Space: www.myspace.com/kisskissbangbangdk

Ingen kommentarer: