torsdag, marts 18, 2010

Lisbeth Diers: Chime transform (Spicy Tuna)

Skrøbeligt og forgængeligt
Percussionisten Lisbeth Diers har lavet en plade på Jukkasjärvi, det svenske hotel, der ligger i nord-Sverige og er lavet af is. Mange af hendes instrumenter er også lavet af is; Is-marimba, is-udu og is-chimes. Det er den svenske iskunstner Tjåsa Gussfors der har lavet instrumenterne, der udover at være meget skrøbelige, også er forgængelige. Med mindre at man står i rum, hvor tyk frakke og vanter er obligatorisk påklædning når man spiller. Det har Lisbeth Diers så valgt at gøre på en lang række af pladens 14 numre.
På hendes første plade, Chime fra 2005 samarbejdede hun med trompetisten Gunnar Halle, keyboardspilleren, pianisten Ståle Storløkken og Philip Sandholt på valdhorn, de er alle tre igen med på den nye plade. Nytilkomne er Cennet Jönsson på basklarinet og Soma Allpass på cello. Pladen består af en række duonumre og nogle enkelte med alle musikerne.
At Diers har valgt at spille på instrumenter lavet af is, kan let tænkes som en gimmick. Men når først det har lagt sig, så er det jo ret ligegyldigt. Det er Diers der er i centrum. Hendes følsomme og levende spil er fundamentet på en plade, der både byder på det helt enkle, som på de tre sammenhængende numre Abimiram 1, 2 og 3, hvor hun sammen med Halle på trompet og elektronik får skabt nogle enkle, smukke og nærmest primitive numre.
Nummeret Ice udu sammen med Storløkken på keyboards har den mest suveræne lyd, med gyngende dyb basbund og nogle hårde smæk til mellemtonen. På de tre numre Menihijahada, Lunar year og Dubium spiller alle musikerne med. Det er meget smuk musik, med referencer til både nyere kompostionsmusik, world og electronica. Nok spiller Diers på iskolde instrumenter, det har dog ingen betydning for den varme der strømmer ud i rummet, når musikken spiller.
Bonusinfo:
Diers optrådte under FN klimakonferencen i København i december med isinstrumenterne, instrumenterne kunne klare 45 minutter, så duede de ikke mere. Der er et klip på Youtube fra koncerten
My Space: www.myspace.com/lisbethdiers
Lisbeth Diers: www.lisbethdiers.com
Youtube: www.youtube.com/watch?v=coXfAPJ2CdM

Ingen kommentarer: