mandag, marts 08, 2010

Jakob Davidsen Mangfoldighed III: Music from the desert (Gateway)

Mangfoldighedens ørken
I snart fem år har Jakob Davidsen haft gang i projektet Mangfoldighed. Den første plade kom i 2006 og siden fulgte der en i 2008. Nu kommer den tredje plade i det Jakob Davidsen på et tidspunkt havde tænkt som en trilogi. Men nu hvor den tredje plade er på banen nævnes der hverken noget om at det skulle være den sidste eller at det skulle være en del af en trilogi. Men Davidsen kan selvfølgelig have ombestemt sig og hvorfor skulle han ikke også gøre det? Når han til stadighed er i stand til at føje nye kapitler til den spændende Mangfoldigheds-historie.
Jakob Davidsen er en blandt få danske jazzmusikere der med stor akuratesse komponerer ny musik for mellemstore ensembler (med 7-8-9 musikere). Musik der er spændende og hvor der sker en fortløbende udvikling samtidig med, at han holder fast i en stil og et personligt udtryk. Han har tidligere i 90'erne stået i spidsen for Crossover Ensemble, og det der med at "krydse over" rent musikalsk, det er en Davidsen specialitet, som han ikke har lagt på hylden. Jazz, klassisk, rock og verdensmusik er fire af de mest fremtrædende genrer hos Davidsen.
På den ny plade har han ladet sig inspirere af ørkenen. Han anfører selv i pressematerialet at han aldrig har været i en ørken. Det er en suite der over 7 numre bringer os omkring i myternes ørken. Herudover er der blevet plads til pladens indledende nummer Grand prix d'ouverture og en genindspilning af Det sker i virkeligheden, der på Davidsens forrige plade var et soloklaverstykke, denne gang er det med hele Mangfoldigheden.
Peter Danemo på trommer, Iain Ballamy på sax, Nils Davidsen på bas og John Ehde på cello har sammen med Davidsen på piano alle været med lige fra starten. Siden er Peter Fuglsang på klarinet og altsax og Helianne Blais på violin kommet med. Davidsens fastholden i et orkester der kendes på summen af en række suveræne instrumentalister, er en af de store fornøjelser ved hans Mangfoldighedsprojekt. Det kan høres at han har skrevet musikken til de enkelte musikere.
Endnu en gang har Jakob Davidsen lavet en plade, jeg på det kraftigste vil anbefale den nysgerrige jazzlytter med sans for elegante detaljer.
Jakob Davidsen: jakobdavidsen.dk

Ingen kommentarer: