onsdag, april 27, 2011

Marius Neset: Golden Xplosion (Edition Records)

10'ernes saxofonhelt
Han er kun 25 år - men har allerede markeret sig i væsentlige jazzgrupper som Jazzkamikaze og People Are Machines. Han er uddannet fra Rytmekons i København, hvor han bla. er med i professor Django Bates' stoRMChaser. Saxofonisten Marius Neset føjer med sit andet soloalbum Golden Xplosion nye dimensioner til sit CV. Her er et album der kan gøre Marius Neset til 10'ernes nye saxofonhelt.
Der er en Michael Brecker'sk vitalitet i Neset's saxofonspil. Det udadvendte og den melodiske vildskab har de tilfælles. Hvor Brecker fandt energien i funken finder Neset den snarere i rocken. Han forsøger heller ikke løbe fra sit norske ophav, hvor der flere steder som på udgangsnummeret Epilogue er en rød tråd til Jan Garbarek. Marius Neset er både som komponist og musiker yderst original. Der findes elementer af klassisk musik i arrangementerne som bliver blandet med poppet melodiøsitet og freejazzet løssluppenhed. Neset formår at sammensætte musikken, så udtrykket alligevel bliver ensartet på trods af de forskellige inspirationskilder.
Det er nogle stærke musikere som Neset har samlet omkring sig og som er med til understøtte originaliteten. Django Bates på keyboards er en stor oplevelse. Han spiller ukonventionelt, uhæmmet og opfindsomt på sine keyboards. Det er ikke uden grund at han er professor på rytmekons, hvor han netop har været en betydelig mentor for Nesets musikalske udvikling. Bassisten Jasper Høiby fik et seriøst gennembrud i britisk jazz sidste år med trioen Phronesis. Herfra er også trommeslageren og Jazzkamikazekollegaen Anton Eger. Phronesis og Neset deler også pladeselskab, det seriøse engelske Edition Records.
Marius Neset har skabt et album der kommer til holde længe. Lyt f.eks. til Angel of the north og du bliver overbevist.
Bonusinfo:
Marius Neset scorede sjældne 5 stjerner i Guardian's anmeldelse af pladen: www.guardian.co.uk/music/2011/apr/21/marius-neset-golden-xplosion-review?INTCMP=SRCH
My Space: www.myspace.com/mariusneset
Edition Records: www.editionrecords.com

Ingen kommentarer: