torsdag, april 28, 2011

ELEkTRO feat John Tchicai (Blackout)

Tillykke! John Tchicai
John Tchicai fylder 75 år i dag og ved samme lejlighed udkommer dette album. Her er den danske avatgardejazzlegende i selskab med gruppen ELEkTRO, der ledes af bassisten Lars Winberg. De flankeres af Lars' sønner Adam på trommer og Tobias på laptop og guitar, der begge overvejende har erfaringer fra rock og hiphopmiljøet. Mens det sidste medlem af kvintetten, trompetisten Mads la Cour er et velkendt navn for de fleste læsere af denne blog.
Tchicai har et flagrende og uoverskueligt bagkatalog - ikke sådan at forstå, at det er dårligt - han har bare medvirket på så mange forskellige albums, der som regel er udkommet på små selskaber rundt omkring i verden, at det er svært at få et overblik over hans karriere. En karriere hvor han siden starten af 60'erne har sat sit præg på både den amerikanske og europæiske jazzscene. 


Tchicai har ikke holdt sig tilbage for at spille finurlig og til tider svært tilgængelig jazz. Med ELEkTRO er der en mere direkte tilgængelighed, hvilket helt sikkert skyldes det underliggende rockgroove med bas, guitar og trommer. Det er en fornøjelse at Lars Winberg har parret Tchicais personlige og identificerbare saxtone med la Cours indlevende trompetspil der placerer sig understøttende i forhold til Tchicais sax. Lars Winberg har en sans for de enkle åbne kompositioner, der giver musikerne frie hænder. Lars Winbergs bas er fremme i lydbilledet og støtter det enkle. Tobias Winberg føjer sfærisk støjende elektroniske elementer til. Mens Mads la Cour har fundet inspiration i at spille med en af avantgardens frontløbere.
Musikken er mesterligt indspillet i Ninth World Music af PO Jørgensen, der ofte har spillet med Tchicai, bla. i All Ear Trio. Kombinationen af det enkle rockgroove, Tchicais avantgardesax og la Cours empatiske trompetspil er betagende og kan anbefales.
Bonusinfo:
ELEkTRO spiller på Roskilde Festivalen.
Lars Winberg: larswinberg.dk

Ingen kommentarer: