fredag, oktober 04, 2013

Liudas Mockunas/Jakob Riis: Uncertain statistics (Konvoj Records) >> Konvoj Ensemble fest. Evan Parker & Sten Sandell: Colors of: (Konvoj Records)


Jakob Riis er en sand grænsesøgende laptopmusiker. Jeg oplevede ham tidligere i år sammen med det klassiske Ensemble MidtVest, hvor de spillede Klangstoffer. En fantastisk hyldest til det herningensiske tekstileventyr. På den aktuelle plade udgivet af det nye svenske pladeselskab Konvoj Records er han sammen med den estiske saxofonist Liudas Mockunas, som vi herhjemme kender fra samarbejdet med Stefan Pasborg. Riis brugte tekstilindustriens lyde i Klangstoffer. De industrielle lyde går igen på det nye album. Rytmiske pumper og hvinende metalliske maskiner kombineret med Mockunas' mangfoldige og mærkværdige lyde fra saxofonen. Afstemte toner og spændte klange sendes ind i en malstrøm af lyd. 

Konvoj Records holder til i Malmø. De er ligeledes aktuelle med et album med Konvoj Ensemble. Pladen er et resultat af et arbejde, som den svenske organisation Musik i Syd bestilte i 2012. Jakob Riis og den svenske barytonsaxofonist Ola Paulson har komponeret musikken. De medvirker ligeledes begge to. Musikken er skabt til mødet mellem den engelske improlegende, saxofonisten Evan Parker og den svenske pianist Sten Sandell. Saxofonisterne Lotte Anker og Liudas Mockunas og percussionisten og trommeslageren Anders Uddeskog medvirker desuden på det 52 minutter lange nummer, der udgør pladen, der er indspillet i Palladium i Malmø. Nummeret opfører sig som en suite, hvor de forskellige musikere kommer i fokus undervejs. Her er en duo mellem Sandell og Parker cirka halvvejs, et dynamisk højdepunkt. Colors of: er et levende væksthus af lyde. En dybt forunderlig og fascinerende plade.

Ingen kommentarer: