torsdag, maj 10, 2007

Det swinger på den jyske hede


Saxofonisten Lars Møller er også komponist, arrangør og dirigent. Det nyder et hold yngre toptunede europæiske jazzmusikere godt af for tiden. Lars Møller står i den musikalske spids for projektet, der går under navnet European Youth Jazz Orchestra. Der øves, spilles og ind imellem lægges instrumenterne til side for at der istedet klappes og trampes i gulvet. Jo, Lars Møller agerer pædagog og lærer efter den danske model, hvor der skal være plads til det skæve og til det sjove. Men tag endelig ikke fejl, kravene fra læreren er ubønhørligt høje, nogle af hans kompositioner er ikke musikerpleasere, der skal arbejdes hårdt og det bliver der!
Der bliver mulighed for, at høre og genhøre kompositioner af Møller, når de drager på turné. Lars Møller har siden han kom frem i slutningen af 80'erne været tiltrukket af big bands, hvor han med The Orchestra har skabt et af de vigtigste danske big bands. Til sommerens jazzfestivaller kan man opleve Lars Møller i spidsen for en special edition af The Orchestra, hvor de danske blæsere i bandet er skiftet ud med brasilianere. Lars Møller er også med i DR Big Band, og skaberen af Radioens Big Band, Erik Moseholm er samtidig skaberen af Swinging Europe, der står bag EYJO.
Moseholm har siden 1998 trukket i de kunstneriske tråde, hvor han i samarbejde med EBU's jazzproducergruppe finder frem til de musikere som skal spille i orkesteret. Den tidligere leder af Kulturhuset Remisen i Brande Birgit Vinge er den finansielle tovholder, der nærmest naturstridigt, år efter år får budgettet til at hænge sammen. EU støtter projektet med en stor pose penge, og det er vel at mærke det eneste danske kulturprojekt der får EU støttepenge.
I år er der 18 musikere med fra ligeså mange lande, fælles for dem alle er, at de er i gang med at skabe en professionel karriere indenfor jazzen. Standarden er meget høj. Tenorsaxofonisten Chet Doxas fra Canada har allerede medvirket på over 80 plader, den svenske basunist Magnus Wiklund spiller i Fredrik Norén Band, den finske pianist Aki Rissanen spillede i Warp! der i 2003 vandt den finske Young Nordic Jazz Comets, sådan kunne man blive ved orkestret, der uden tvivl kommer til at imponere, de steder hvor de kommer frem. Læg mærke til trompetsektionen, den er vildt stærk i år. Den er i stand til til at levere den ordentlige omgang blæsersmæk, som det kræves af Lars Møllers arrangementer.
Fra d. 7. maj og fire dage frem er musikerne samlet fra morgen til aften for at øve med Lars Møller på Skarrildhus ude midt på heden, syd for Herning, inden det går løs med den første koncert i Klovborg Kino, hvorefter der følger koncerter i Danmark og Tyskland. D. 18. maj står big bandet på scenen i Beijing i Kina, hvor yderligere 2 koncerter skal spilles. De slutter turnéen af i Danmark med koncert i Jazzhouse, Herning Musikskole og Remisen i Brande. Koncerten i Herning sendes af DR P2's Jazzlive (vi må nyde det, sålænege de er på banen) d. 25. maj.
Swinging Europe: www.swinging-europe.dk

Ingen kommentarer: