fredag, maj 25, 2007

Abbey Lincoln; Abbey sings Abbey (Verve)

En klassiker med det samme
"An instant classic" ville jeg have skrevet om denne plade, hvis jeg skrev på engelsk. Nu skriver jeg så på dansk, og må nøjes med den mindre smarte vending: "En klassiker med det samme".
Abbey Lincoln pladedebuterede i 1956 og var i de efterfølgende år i studiet med flere af datidens mest progressive jazzmusikere. En af dem, Max Roach endte hun med at blive gift med.
Abbey Lincoln er både sanger, tekstforfatter og komponist. Det er alle tre elementer der er i kog på den nye plade Abbey sings Abbey. Hun har udvalgt en stribe sange fra hendes eget bagkatalog, og har sammen med nogle fænomenale musikere genskabt numrene. Hun synger som en astmatisk Billie Holiday. Der er den samme udstråling af ægthed og smerte i hendes udtryk som hos Holiday, men stemmen er ikke ligeså stor som Holidays og det klæder faktisk Abbeys egen musik! Den er kraftfuld og effektiv, hun mener det hun synger.
Roots, blues, country og jazz er elementerne på den meget organisk lydende plade. Guitaristen Larry Campbell der spiller på slideguitar, styrer bandet og har skabt en meget laid back stemning.
Har man en svaghed for nutidens singer-songwriter musikere, er der ingen vej uden om denne store udgivelse.

Ingen kommentarer: