mandag, august 04, 2008

Marius Neset: Suite for the seven mountains (Calibrated)

Ambitiøst udspil fra ung saxofonist

På trods af en alder af kun 23 år er saxofonisten Marius Neset allerede en rutineret herre. Han var med til at vinde Young Nordic Jazz Comets i 2005 med Jazzkamikaze, som sidenhen har erobret de danske koncertscener, med deres effektive og udadvendte stil. Han er også medlem af kvartetten People Are Machines, der sidste år udsendte deres debutplade. Gruppen består af Jazzkamikaze-trommeslageren Anton Eger, Pianisten Magnus Hjorth og bassisten Petter Eldh. De udgør også musikerne på Neset's soloudspil Suite for the seven mountains. Suiten er blevet til i forbindelse med Neset's femte år på det rytmiske musikkonservatorium i København. Her blev musikken fremført i forbindelse med hans afgangskoncert.
Musikken består af syv dele, hvor People Are Machines-musikerne suppleres af en stryger-kvartet. Neset har komponeret musikken med kvartetten i tankerne. Han udfordrer dem med avancerede rytmiske mønstre, skift og eksperimenterende udladninger. Dette kombineres med en romantisk tilgang til melodimaterialet. Man kan sagtens kalde Neset's musik for nordisk, selv om ordet "nordisk" i forbindelse med jazz er en fortærsket kliché, er der noget om det i forbindelse med Neset. Han er nordmand og der løber noget fjordvand i årene på ham. Den norske folkemusik er der et eller andet sted. De andre musikere i bandet er også eksil nordmænd og svenskere, der nok bor i København, men utvivlsomt er farvet af at de kommer fra lande med stærke musikalske identiteter.
Marius Neset har mange idéer. Han har tæmmet dem nogenlunde og sat dem sammen til en spændende og lytteværdig plade. Lyden på pladen er rummelig ECM-agtig og det er "mr. Nordic Sound" Jan Erik Kongshaug der har mixet den.
My Space: www.myspace.com/mariusneset

Ingen kommentarer: