mandag, august 25, 2008

De 100 bedste jazz CD'er


Er man jazzfanatiker er der nok ikke meget nyt at komme efter, men for mange andre kan denne liste over de 100 bedste jazz CD'er være til inspiration. Det er vist ingen overraskelse at Miles Davis' Kind of blue (der fylder 50 år i år) er på førstepladsen. Herefter følger Coltranes A love supreme på andenpladsen, Mingus' Mingus ah um på tredjepladsen.
Listen rummer ikke vildt store overraskelser. Langt de fleste plader er udgivet fra midten af 50'erne til midten af 60'erne og en del fra før den tid. Men herefter tynder det ud. De nyeste plader er John Scofields A go go og Diana Krall's Lovescenes, der begge er fra 1997. Det gode ved listen er at der står lidt om hver enkelt plade, så der både er noget for novicen og eksperten.
I erkendelse af at nye jazzplader har svært ved at konkurrere med det gamle guld, findes der en liste over de 100 bedste der er udgivet efter 1996. Der er mange flere overraskelser på den liste. Jeg havde feks. ikke forestillet mig at Dave Holland Quintet's Extended play: Live at Birdland ville være nummer 1 eller at den meget sovsede (læs: strygerbelagte) liveplade fra Paris med Diana Krall ville være nummer 2. Jeg kunne foreslå 3-4 andre med hende der er langt bedre. Der følger plader med E.S.T., Brad Mehldau, The Bad Plus på listen længere nede. Tord Gustavsen Trio's Changing places er også med på en 24. plads.
De nye: home.austarnet.com.au/petersykes/jazz100/new_breed.html
De gamle: home.austarnet.com.au/petersykes/jazz100/top100.html

Ingen kommentarer: