mandag, april 20, 2009

Plunge with Bobo Stenson: Origo (Kopasetic)

Svensk super-impro

Trioen Plunge har eksisteret siden 2001 og er nu aktuelle med deres fjerde plade. For anden gang har de inviteret pianisten Bobo Stenson indenfor i det Plunge'ske univers. Plunge dyrker frit improviserede forløb og spontan komposition. Pladen blev indspillet d. 11. december sidste år, hvor de skabte en times musik, der kommer til at stå som et monument over fire stærke musikere, der på en dag hvor juletravlheden herskede udenfor, mødtes i en musikalsk verden af åben musikalsk fritænkning.
Det lyder højtravende, det er det delvist også. Det her følsom og skrøbelig musik og skal behandles som sådan. Man skal som lytter investere sig selv i musikken. Kaste sig ind og mærke efter. Men så får man også noget igen. Det er ikke usammenhængende og flagrende, men istedet fire intelligente improvisatorer der som mestre på hvert deres instrument lytter til hinanden, samtidig med at de kreerer musik sammen, on the spot.
Andreas Andersson på alt- og barytonsax, Mattias Hjorth på bas og Peter Nilsson på trommer udgør Plunge. De tre musikere kunne være sønner af Bobo Stenson og beviser med denne plade, at de ihvertfald i ånd, følelse og tanke er beslægtet med den svenske jazzveteran, der spiller fantastisk med de tre yngre jazzmusikere.
Pladen befinder sig som en del af en naturlig udvikling indenfor nordisk impro-jazz. Den lægger hårdt ud med nummeret Alea Iacta Est, der med sine 10 minutters løse og luftige musikalske nivellering varmer ørerne godt op. Efterfølgende numre som feks. Clement og Origo er mere afdæmpede og nok de bedste dokumentationer på pladen.
Plunge: www.plungetrio.se
My Space: www.myspace.com/plungetrio

Ingen kommentarer: