søndag, juni 01, 2014

Orquesta Libre + Suga Dairo + RONxII: Plays Duke (Glamorous Records)

Det er uundgåeligt som jazzfreak ikke, at have haft en Duke Ellington-periode, hvor Ellington’s forskellige æraer dyrkes intenst. Eller en periode, hvor andre kunstneres fortolkninger af Ellington-materiale rådyrkes. Hvis du selv synes at du er en jazzfreak og ikke har haft din Ellington-periode. Så skal den nok komme! En plade som denne kan kun være med til at, at sætte ild til Ellington-kærligheden. Den japanske tentet Orquesta Libre har tidligere lavet albums, hvor de har fortolket andre musikere. Det er typisk klassikere fra både jazzens og rockens verden. Jimi Hendrix’s Purple Haze, Bacharach’s I say a little prayer, Deep Purple’s Hush, Chaplin’s Smile og Dylan’s I shall be released er blandt de numre man kan støde på. På deres forrige album Uta No Ka Ta-Ti var der sang på japansk ind over klassikerne. Det er forbavsende fedt med en japansk version af Kurt Weill’s Mack the knife. 

På det nye album med 9 Ellington-fortolkninger har bandleaderen og trommeslageren Yoshigaki Yasuhiro udvidet besætningen med piansist og stepdanser. De forholder sig tro mod kompositionerne - og i arrangementerne supplerer de med alverdens små detaljer. Fire blæsere, vibrafon, bas, guitar, piano, stepdans, percussion og trommer åbner for muligheder og Orquesta Libre er fulde af muligheder. Det er overskudsfyldt, sprælsk, swinging og medrivende. Har du en svaghed for Pierre Dørge & New Jungle Orchestra er Orquesta Libre værd at tjekke ud. Er du Ellington-fan vil du nyde japanernes respektfyldte opdatering af Caravan, Mood Indigo, Take The A Train, The Mooche og flere andre klassikere. 

Som en ekstra krølle på det hele, kommer Orquesta Libre til Copenhagen Jazzfestival, hvor de spiller d. 12. juli på Loppen ved Jazzclub Locos arrangement. De kommer med hele line uppet fra pladen. Trommeslageren Yoshigaki Yasuhiro har ofte spillet ved Copenhagen Jazzfestival bl.a. med ekstremjazzerne Emergency! i 2006 (kan høres på pladen Live in Copenhagen). Han spiller også med Kasper Tranberg og Adam Pultz Melbye på Christianshavns Beboerhus d. 10. juli ved Barefoots arrangement.

Ingen kommentarer: