mandag, juni 23, 2014

Oscar Peterson/Ben Webster: During this time (Art of Groove) CD+DVD

Norddeutsche Rundfunk lavede i årene 1958-1988, en række optagelser optagelser under navnet NDR Jazzworkshop. Det var både til TV og radio. Her inviterede de en lang række musikere ind for at spille sammen. Allerede i program nr. 2 dukker den første dansker op. Trompetist (og upcoming komiker) Jørgen Ryg spiller i november 1958 med en stjernebesætning bestående af bl.a. Hans Koller, Attila Zoller, Dave Moore, Oscar Pettiford og Kenny Clarke. Mens Allan Botschinsky og Uffe Karskov er med i program nr. 4 fra februar 1959. Sådan fortsætter de danske gæsteoptrædender op gennem 60'erne, hvor bl.a. Bent Jædig spiller med Lucky Thompson. Mange andre europæiske jazzmusikere er med i programmerne, hvor John Tchicai og Palle Mikkelborg også dukker i programrækken. 

I 1972 er det næsten en selvfølge, at det er den allerede meget erfarne 26 årige Niels-Henning Ørsted Pedersen der spiller bas ved stjernemødet mellem tenorsaxofonisten Ben Webster og pianisten Oscar Peterson. Det var i samme periode, at NHØP bliver fast medlem af Oscar Peterson Trio. Webster og Peterson havde allerede i 1959 lavet pladen Ben Webster meets Oscar Peterson. Det er også Peterson der spiller piano på Ben Webster's vidunderlige LP King of The Tenors fra 1957. Så det musikalske venskab havde flere år på bagen.

Udgivelsen During this time inkluderer både CD og DVD. Musikken er identisk på de to indspilninger. Indspilningsteknisk er det topklasse. Det er de gyldne år for de store europæiske radio- og tv stationer. Her er både kunstneriske og tekniske ambitioner i top. NDR er ingen undtaglse. Akustisk spillet jazz med rødder i beboppen var dømt ude i USA på det tidspunkt. Heldigvis tørstede det europæiske publikum efter den slags jazz. 1972 er et kunstnerisk godt tidspunkt for både Peterson og Webster - der begge holder fast i det, de er gode til. Der er ingen tvivl om, at Webster strammer røvballerne, når han er sammen med perfektionisten Oscar Peterson. Ellers ruller det behageligt afsted med standards som I got it bad and that ain't good, Perdido, Come Sunday og Ben Websters glansnummer Cotton Tail - som han udødeliggjorde i tiden hos Duke Ellington. Der er mange gode grunde til at stifte bekendtskab med dette album. DVD'en med TV-optagelsen er en fornøjelse. Her er ro. Der dvæles ved instrumenterne og ved musikerne. Hvis man googler NDR Jazzworkshop, så dukker der lister  frem med mange unikke optagelser. Jeg håber på, at denne udgivelse er starten på flere NDR Jazzworkshop udgivelser.

Ingen kommentarer: