fredag, juni 13, 2014

Simon Toldam Orkester STORK: Bells of sunday (ILK) >> Peter Bruun: Unintended Consequences (ILK)

Impro, avantgarde, freejazz, eksperimenterende jazz. Call it what You want! Der har aldrig været et stort publikum til jazzens yderkanter. Det kan heldigvis ikke ses på udgivningsfrekvensen af den slags jazz. Pladeselskabet ILK har alligevel taget konsekvensen af, at den eksperimenterende jazz er en nichegenre indenfor jazzen der i forvejen er nichegenre indenfor musik. De har lavet en White Label serie, hvor musikken kun udgives på LP (nul download, streaming eller CD) og kun i 100 eksemplarer. Det er et fedt superelitært postmodernistisk statement. De første to udgivelser i serien er nu tilgængelige. 

Titlen siger vel det hele. Angst - Ét stykke musik for sekstet. Det er swing der er vendt på hovedet. Swing der smelter ned gennem gulvbrædderne. Swing der kravler op på indersiden af væggen. Swing der immaterialiserer sig og falder ned i hovedet på dig. Simon Toldam beskæftiger sig med musik, der hanker op i følelserne. Det er musik der sætter ild i hovedet, som der er et nummer der hedder. Det er musik der er larmende som en katapult der sender en jazzsekstet ind over byen. En jazzsekstet der kun holder sig flyvende så længe de spiller - en jazzsekstet, der tør holde op med at spille og falde. Det er musik der bevæger sig lavmælt og krybende afsted. Sniger sig ind på dig. Overvælder. Musik der vil tages stilling til. Jo, den er god nok! Det er avantgarde af den stærke slags. Pianisten Simon Toldam er i spidsen for sekstetten med Jimmy Nyborg (trompet), Sture Ericson (altsax/basklarinet), Mads Hyhne (trombone), Nils Davidsen (bas) og Peter Bruun (trommer).

Peter Bruun er i hovedrollen på den anden udgivelse. Pladen åbner med et næsten 10 minutter langt soloklaverstykke spillet af Søren Kjærgaard. Hvor Toldams plade var en “out-oplevelse” er Bruuns plade en “in-oplevelse”. Musikken er langsom. Kjærgaard giver sig tid til at spille. Hver enkelt tone er unik og behandles nænsomt. Musikken er uden intentioner og motiver. Det er nøgent og rent. Det er modigt. Torben Snekkestads sax og klarinet, Jonas Westergaards bas og Eivind Lønnings trompet hersker der også en ro omkring. De blander sig med Bruun og Kjærgaard. 

White Label pladerne er for freejazz og avantgarde afficionados. Med håndskrevne noter på coveret udstråler de, at de er et unikt produkt. Du skal ud af starthullerne, hvis du skal have et eksemplar. De her plader bliver samlereksemplarer.

Ingen kommentarer: