fredag, oktober 21, 2016

Niels Henning Ørsted-Pedersen & Mulgrew Miller: The Duo - Live! (Storyville)

Omkring år 2000 var jeg så heldig at få en CD af min far. Han havde været inde i en Bang & Olufsen forretning, hvor han  havde fået et par eksemplarer af en CD med Niels Henning Ørsted-Pedersen og Mulgrew Miller der spillede Duke Ellington numre. Pladen var tænkt som gave til B&O kunder og blev lavet i forbindelse med Duke Ellingtons 100 års fødselsdag, hvor NHØP fik muligheden for selv at vælge en samarbejdspartner. Valget faldt forståeligt nok på Mulgrew Miller, som han ikke tidligere havde spillet med. Det var forståeligt fordi Miller hvilede, på nogle af de samme virtuose og kunstneriske værdier som NHØP. 

Som den store NHØP-fan jeg var (og er) var det en plade, der blev spillet rigtigt meget. Hvad jeg ikke vidste var at duoen også havde turneret. De spillede bl.a. på North Sea Jazz Festival i 2000, hvor denne indspilning er fra. 

Niels Henning Ørsted-Pedersen har gennem karrieren lavet flere af sine bedste plader sammen med pianister. Bud Powell og Kenny Drew på Montmartre, det mangeårige samarbejde med giganten Oscar Peterson og min favorit, er de George Shearing plader som NHØP medvirkede på i slut-70'erne. Her placerer samarbejdet med Mulgrew Miller sig et sted mellem Drew, Peterson og Shearing. 

Vi præsenteres over to CD'er for hele koncerten, der starter med Benny Golsons jazzstandard Whisper Not, et nummer der er blevet spillet af stort set hele jazzens A-række. Herefter følger en række Ellington-sager. Repertoiret fokuserede på de numre som Ellington spillede sammen med bassisten Jimmy Blanton i 1941. Nogle indspilninger, der siden påvirkede mange af jazzens største bassister. 

I forhold til studieindspilningerne er liveindspilningerne næsten bedre. De spiller mere frit og ubundet. De giver sig hver især god tid til, at spille og improvisere Ellinton numrene. In my Solitude, Take The A-Train og Caravan får nyt liv af de to store jazzmusikere. Det er jazz af den slags, hvor melodi, virtuositet og gensidig respekt går hånd i hånd. Pladen er et must i enhver NHØP husholdning.

Ingen kommentarer: