fredag, april 25, 2008

EYJO Klar til Europa


Bag denne kryptiske overskrift gemmer der sig det faktum at European Youth Jazz Orchestra fra i aften er på tur. De seneste dage har de øvet på højtryk i Remisen i Brande, hvor de under ledelse af tyskeren Niels Klein har givet sig i kast med moderne big band musik. Klein har fundet inspiration i både moderne kompostionsmusik og rock.
Big bandet består af musikere fra en lang række lande som er med i EBU Jazz samarbejdet. Musikerne er i højeste klasse. Det fik jeg hørt i går aftes hvor jeg var i Brande. Her gennemspillede de hele koncerten for første gang. Klein's musik er udfordrende for den enkelte musiker, den arbejder som en levende organisme og er i konstant udvikling. Enkelte musikere stak i den grad ud, som feks. den canadiske altsaxofonist Tara Davidson der med en solo var i stand til at løfte hele orkestret. Ligeledes havde den græske basunist Antonis Andreou en medrivende solo.
Orkestret starter iaften deres turné i Remisen i Brande, hvor der er fri entré. Imorgen spiller de på Silkeborg Højskole, herefter går turen til Tyskland. De spiller ialt 14 koncerter hvoraf den ene, d. 4. maj i Köln optages af WDR og udsendes til hele EBU Jazz netværket -og herunder hører DR vist stadig, selv om de ikke byder ind med noget.
Sidste år blev EYJO ledet af danske Lars Møller og her er der en CD på vej, ligeledes kommer der snart en CD med bandet fra 2001, hvor orkestrets lydmand Cy Nicklin lavede en harddisk optagelse på Ronnie Scott's i London. Men den er altså først blevet klar til udgivelse nu.
Næste år ledes EYJO af en europæisk big band sværvægter, den rumænske Peter Herbolzheimer der var med til at sætte standarden for europæisk jazz i 70'erne, hvor han bla. i perioder havde så fine folk som NHØP, Palle Mikkelborg, Dusko Goykovich, Torolf Mølgaard og Art Farmer med i sit orkester, der gik under navnet Peter Herbolzheimer Rhythm Combination.
På EYJO's Myspace side kan du se nogle videoer fra øvningen. På den officielle hjemmeside er der en tour-dagbog, med billeder og historie.
Swinging Europe: www.swinging-europe.dk
My Space: www.myspace.com/eyjotheeuropeanyouthjazzorchestra

Ingen kommentarer: