lørdag, april 12, 2008

Jakob Davidsen: Mangfoldighed II -at kaste sand op i luften (Calibrated)

Mangfoldig alenehed

For to år siden kom den første plade med Jakob Davidsen Mangfoldighed, den bed sig så godt fast, at denne blog kårede den til en af de seks bedste danske jazzudgivelser i 2006. Nu kommer anden del i, hvad Davidsen har planlagt skal være en trilogi. De første 7 af pladens 11 numre er soloklaver iblandet en smule bearbejdning, så Davidsen bla. spiller duet med sig selv. På de sidste numre er bandet atter med.
Soloklaverstykkerne er hverken kedelige eller forudsigelige. Et af stykkerne hedder Afklarethed er afslutning. Den titel passer så fint på Davidsens søgende og åbne musik. Nummeret er ikke afklaret, det stritter og spræller, for hen mod slutningen at finde et melodisk blødt og roligt leje, så der opstår en afklaring i Davidsen, så han finder frem til en afslutning.
På de sidste fire numre, hvor bandet er med får vi fortsættelsen på det han havde startet med den første Mangfoldighedplade. Jakob Davidsens store force er hans evne til at få 7 musikere til at spille som en enhed, der både supplerer og skaber spændinger der hele tiden holder lytterens ører rettet mod musikken. Den engelske saxofonist Iain Ballamy er med i Mangfoldighed og sammen med specielt trommeslageren Peter Danemo løfter de Davidsens musik op i international klasse.
Mangfoldighed II er en god plade, men det skal ikke være nogen hemmelighed at jeg savner bandet på de første numre. Men det er jo kun fordi de er så gode og ikke fordi Davidsens soloklaver er dårligt.
Bonus: I løbet af Copenhagen Jazzfestival bliver der flere muligheder for at høre Jakob Davidsen, både solo og med Mangfoldighed.
Jakob Davidsen: www.jakobdavidsen.dk

Ingen kommentarer: