mandag, april 28, 2008

Tchicai/Müller/Munch-Hansen/Osgood: Coltrane in spring (ILK)

Med Buddy Bolden i Afrika på avantgardesavannen

Nicolai Munch-Hansen på bas og Kresten Osgood på trommer har for længst etableret sig på den danske jazzscene som to meget vigtige og ikke mindst aktive aktører. Jonas Müller på kornet og piano har været væk fra Danmark i nogle år, men udsendte for nylig debutalbummet East African Prayer Meeting Suite og har du ikke købt den endnu, er det den næste plade du skal købe. John Tchicai på tenorsaxofon og vokal er en levende legende. Nu er de gået sammen og har netop udsendt albummet Coltrane in spring.
Jonas Müller har valgt kornetten, der er trompetens mindre pæne storebror. Den blev sendt hjemmefra for at tjene, lang tid før trompeten og nåede derfor aldrig at blive så forfinet og veluddannet som trompeten. Den er primitiv, skramlet og var et af de vigtigste instrumenter i jazzens helt tidlige historie (Buddy Bolden, Bunk Johnson og Louis Armstrong). Men når den sættes sammen med den elegante tenorsaxofon, som det er tilfældet på Coltrane in spring, skal saxofonisten også kunne matche det skramlede udtryk og det kan Tchicai! Tchicai har siden starten af 60'erne tilhørt verdenseliten indenfor avantgardejazzen og de erfaringer bliver også brugt på pladen. De har begge en forkærlighed for afrikansk jazz, hvilket også skinner igennem på flere af pladens numre. Samarbejdet mellem de to er det som imponerer mest, de to musikere klæder hinanden godt, så godt at jeg næsten glemmer at lytte på Osgood og Munch-Hansen. På pladens sidste nummer har Müller sat sig ved pianoet, men ellers er det kornetten han bruger.
Denne plade er meget anbefalelsesværdig for jazzfeinschmeckere. Ligesom en Westvleteren med gul kapsel er anbefalelsesværdig for ølfeinschmeckere.

Ingen kommentarer: