mandag, januar 11, 2010

Jacob Anderskov: Agnostic revelations (ILK)

Eftertanke og undren
Med pianisten Jacob Anderskovs 10. plade i eget navn, genoptager han et over 10 år gammelt musikalsk venskab med bassisten Michael Formanek. Han medvirkede også på Anderskovs allerførste plade Scraggly Music. Denne gang har Anderskov valgt det klassiske kvartet-format og allieret sig med et band, der kun består af amerikanere. Undergrunds-saxhelten Chris Speed og trommeslageren Gerald Cleaver, der herhjemme bla. er kendt for samarbejdet med Lotte Anker er de to andre.
Musikken blev indspillet sidste sommer i New York og er skrevet af Anderskov. Han har bevæget sig ind på et gyngende felt, hvor han lader musikken flyde behageligt ind hos lytteren som på Blue in the face. Herefter bumles der skævt afsted på Diamonds are for unreal people. Chris Speed's spinkle, næsten selvudslettende klarinet og saxofon svæver elegant over de skæve grooves. Formanek og Cleaver danner sammen med Anderskov en rolig basis for kvartetten, der ikke lader sig nøjes med det enkle og ukomplicerede. Der afsøges krogede og snoede veje, uden at det bliver afsporet.
Anderskov har lavet nogle gode forlæg for de individuelt meget stærke musikere, der får kvartetten til at spille sammen og improvisere. Pladens titel om åbenbaringer, hvor der ikke kan opnås sikker objektiv viden om ting, der ikke allerede er demonstreret eller lader sig demonstrere, er en rigtig Anderskov-titel. Han har altid givet stof til eftertanke og undren. Denne gang er det mere tydeligt end før. I den efterhånden lange række af stærke Anderskov-albums, fremstår denne som en af de uomgængeligt stærkeste udladninger, fra den musikalske tænker og filosof.
Jacob Anderskov: jacobanderskov.dk

Ingen kommentarer: