lørdag, januar 23, 2010

Pat Metheny: Orchestrion (Nonesuch/Warner)

Pat alene i verden
Pat's rumsterestang kunne man vittigt kalde det monstrum som Metheny sætter igang, når han alene spiller som et helt orkester og det skal vel at mærke forstås bogstavligt. Han spiller på en testosteronpumpet Storm P indretning, indeholdende en masse instrumenter, tilsluttet diverse mekanismer der via et sindrigt system kan betjenes af Pat, alene. Han går med sit nye projekt i den stik modsatte retning af, hvad der der er sket indenfor musikteknologien de sidste 30 år, der er ikke sequensere, samplere eller protools indblandet i det her. Han har i samarbejde med en række opfindere lavet indretningen som kan høres den nye plade, der lyder umiskendeligt meget som en Pat Metheny-plade.

Man må gå ud fra at Metheny synes at det her er spændende, mens vi som lyttere hægtes noget af, der er mindst 10 Metheny-plader der er bedre end den her. Hvorfor skal vi have en Metheny-plade der lyder som en Pat Metheny Group plade, hvor Group bare ikke er med? Problemet er at man sagtens kan høre, at musikken er meget mekanisk i sit udtryk. Lyden af feks. percussion er stiv og statisk - og sådan skal det jo være når instrumentet er mekanisk. Men for hulen da! Metheny spiller ellers normalt sammen med nogle af verdens bedste musikere; feks. Cuong Vu, Christian McBride og Antonio Sanchez. Så bliver det altså en tynd kop te, at lytte til mekanik-Metheny.
Jeg bliver dog alligevel fascineret af, at han ganske irrationelt og utidigt arbejder med musikmekaniske instrumenter, indspiller en plade og ved gud også tager på turné med hele pivetøjet. Pladen kan som sådan ikke stå alene, men bliver først interessant når man med øjnene ser hvad der sker. Det havde været en passende bonus, hvis der havde været en DVD med.
Bonusinfo:
Pat Metheny spiller i Konserthuset i Stockholm d. 5. feb. og i Tivolis koncertsal d. 7. feb. med Orchestrion-projektet.
You Tube: www.youtube.com/watch?v=9VymAn8QJNQ
Pat Metheny: www.patmetheny.com

Ingen kommentarer: