søndag, februar 07, 2010

Soren Moller/Dick Oatts with Kirin Winds: Christian X variations (Audial/Gateway)

Hyldest til kampen mod diskrimination
Da jeg hørte Søren Møller første gang i starten af nullerne, var det en ung pianist der spillede jazz-standards, så respekten drev ned af væggene. Jeg havde ihvertfald ikke set den karriere komme, som han siden har haft gang i. Inspirationen fra specielt den klassiske musik er noget af det der har præget hans musikalske udfoldelser, specielt siden han begyndte at samarbejde med den amerikanske saxofonist Dick Oatts som han har lavet to duoplader sammen med.
Oatts er også med på Møllers nye plade Christian X Variations. En plade der tager udgangspunkt i at Kong Christian den tiende foreslog, at skulle nazisterne påtvinge danske jøder at bære Davidssstjernen, skulle alle danskerne bære den. Møller bruger udsagnet til, at hylde alle mennesker der kæmper mod diskrimination og uretfærdighed mod mindretal i deres del af verden.
Pladen er med to kvartet-numre og tre nonet-numre. Kvartetten består udover Møller og Oatts af Josh Ginsburg på bas og Henry Cole på trommer. På nonet-stykkerne er det den klassiske blæser-kvintet Kirin Winds der føjes til. En kvintet der består af musikere fra fire forskellige lande.
Musikken der er komponeret af Søren Møller er velstruktureret og spændende. Hans store overblik og sans for den gode melodi, udløser en plade der præsenterer et flot nutidigt makkerskab mellem jazz og klassisk. Jazzen står selvfølgelig i centrum, da Møller først og fremmest er jazzmusiker.
Søren Møller: sorenmoller.com

Ingen kommentarer: