tirsdag, februar 02, 2010

KortJazzNyt nr. 5 2010


På Orkesterjournalens site fortæller den svenske sangerinde Lina Nyberg meget åbent om, hvordan hendes økonomi er strikket sammen. Pointen er selvfølgelig at hun på trods af, at være en feteret og populær jazzsangerinde kun lige får den økonomiske hverdag til at hænge sammen. Hvad tjener man egentlig som jazzmusiker? Koncerter, CD-udgivelser etc. Det er ikke det store, der kan hives hjem. Feks. tjener en musiker 2.30 kr (af den svenske slags!) hver gang et af deres numre er blevet spillet 1000 gange på Spotify - den hotte svenske digitale musiktjeneste, der endnu ikke har kunnet lave en aftale med danske koda om rettighedsbetaling.

Sidste sommer var Niels Lan Doky på en lille turné med CTI All Stars Band. Et band med et respektindgydende lineup bestående af bla. Hubert Laws (fløjte), Randy Brecker (trompet), Jeff Tain Watts (trommer), Bill Evans (sax), Airto (perc) og Russell Malone (guitar). Bandet er sat sammen for at hylde pladeselskabet CTI, der under ledelse af produceren Creed Taylor i 70'erne skabte klassikere med bla. Stanley Turrentine og Freddie Hubbard. De spillede bla. i Montreux, hvorfra der bliver udsendt en liveplade til marts. Gruppen turnerer iøvrigt igen til sommer. Nu skal jeg selvfølgelig ikke blande mig i, hvad der skal på Copenhagen Jazz Festivals program. Men det er godt nok et oplagt navn til en koncert i feks. Tivoli.

Når vi går og græder snot over alt det jazz, der ikke bliver vist på TV, så kan vi vælge at tørre vore næser i internettet - for der findes der nemlig rigtig JAZZ-TV.
På WHYY, der er det amerikanske PBS - Public Broadcasting Service's station på nettet, er der masser af nutidig jazz. Hvad med et program om Darcy James Argue's Secret Society eller pladeaktuelle Lionel Loueke Trio? Der er også programmer med Melody Gardot, festbomben Buckwheat Zydeco og strygerkvartetten Turtle Island Quartet med danske Mads Tolling.
video.whyy.org

En anden mulighed er Jazz it up! Et magasinprogram med jazznyheder og masser af musik. I det seneste er der feks. et indslag med Christian McBride Big Band og noget om Oscar Peterson. De er igang med sæson 2 og man kan stadig se de gamle programmer.

Ingen kommentarer: